Τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια απογειώθηκαν για τα νησιά Τόνγκα, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσαν η ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που προκάλεσε, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Περίπου 84.000 άνθρωποι, ή πάνω από το 80% του πληθυσμού των νήσων Τόνγκα, επλήγησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου και το τσουνάμι, ανέφερε την Τετάρτη ο ΟΗΕ.

Σε λίγες ώρες αναμένονται δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στο διεθνές αεροδρόμιο της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού Ωκεανού, αφού κατορθώθηκε να καθαριστεί από την ηφαιστειακή τέφρα ο βασικός διάδρομος αποπροσγειώσεων.

Μεταγωγικό C17 Globemaster της αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε από την αεροπορική βάση Άμπερλι στις 07:00 (τοπική ώρα· χθες Τετάρτη στις 23:00 ώρα Ελλάδας), είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας. Στον αέρα βρίσκεται επίσης ήδη C-130 Hercules της νεοζηλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Καθώς το αεροδρόμιο χαρακτηρίζεται πλέον επιχειρησιακό, οι δύο χώρες αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τις πτήσεις με βοήθεια τις επόμενες ώρες και ημέρες. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα στείλει επίσης τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ της κυριότερης νήσου των Τόνγκα και πιο απομακρυσμένων.