Της Ηλέκτρας Αλευρίτη

Ή αλλιώς Don’t shut the stable door after the horse has bolted

Το ACI Europe (Airports Council International) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένα/αναρρωμένα άτομα που διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid – όπως προτείνει το νέο καθεστώς για ταξίδια εντός της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ από εχθές, έπειτα από την πρόσφατη έρευνα που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι καραντίνες, τα tests για την είσοδο σε κάποια χώρα και άλλα μέτρα, τελικά δεν εμπόδισαν την σούπερ μεταδοτική Όμικρον να κυριαρχήσει στην Ευρώπη- και σχεδόν σε όλο τον κόσμο. 

Στην Ελλάδα να σημειώσουμε πως η είσοδος Ελλήνων ή τουριστών γίνεται μόνο με test, περιορισμός που θεσπίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα προς αποφυγή της εξάπλωσης Όμικρον, κάτι που έφερε την δυσαρέσκεια της τουριστικής αγοράς, των αεροπορικών αλλά και των επιβατών, καθώς ακόμα και εμβολιασμένοι επιβάτες έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τα τεστ, να βρουν στο εξωτερικό δομή που να κάνει τεστ κ.ο.κ. την τελευταία στιγμή. Το πιο αντιφατικό όμως είναι ότι συνεχίζει να ισχύει αυτό το μέτρο, παρόλο που η Ομικρον έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στην χώρα μας! Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα, γιατί να υπόκειται ένας ταξιδιώτης σε αυτή τη διαδικασία πια και να δυσκολεύει το ταξίδι του, αφού νέες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο κακό κάνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και όχι καλό; Πόσο μάλλον ένας εμβολιασμένος ταξιδιώτης, καθώς, με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να αναιρείται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θεσμός που η ελληνική κυβέρνηση είχε πρώτη προτείνει στην ΕΕ. 

Ειδικότερα, ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία και την Ιταλία και δημοσιοποιήθηκε εχθές, προτείνει την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής για την άρση των περιορισμών και επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της προσέγγισης με επίκεντρο τον ταξιδιώτη και όχι την χώρα από την οποία προέρχεται, υπογραμμίζοντας την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες στον μετριασμό των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία που θέτει ο COVID-19.

Νέα ανάλυση που παρήχθη από την Oxera και την Edge Health αποκαλύπτει ότι οι απαιτήσεις test πριν από την αναχώρηση είναι πιθανό να είναι αναποτελεσματικές για να σταματήσουν ή ακόμα και να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Η ανάλυση των περιορισμών δοκιμών που επιβλήθηκαν από την Ιταλία και τη Φινλανδία στις 16 Δεκεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου 2021 αντίστοιχα σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες δεν έκανε διακριτή διαφορά στη μετάδοση των κρουσμάτων Omicron στις χώρες αυτές. Αντίθετα, ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών, και ιδίως οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, οδήγησαν σε σημαντικές και περιττές οικονομικές δυσκολίες – όχι μόνο για τους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού και το εργατικό δυναμικό τους, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Κυρίως, η έκθεση δείχνει ότι:

-Η περαιτέρω διατήρηση των απαιτήσεων testing πριν από την αναχώρηση για εμβολιασμένους/αναρρωμένους ταξιδιώτες δεν θα έχει καμία επίδραση στη μελλοντική εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην Ιταλία και τη Φινλανδία.

-Η επιβολή αυτών των περιορισμών νωρίτερα –δηλαδή την ίδια ημέρα που η παραλλαγή Omicron αναγνωρίστηκε ως ζήτημα από τον ΠΟΥ– δεν θα είχε σταματήσει την εξάπλωσή της ούτε θα την περιόριζε σημαντικά στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Αυτό είναι εγγενές στο γεγονός ότι οι παραλλαγές κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή κατά την οποία αναγνωρίζονται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο ΠΟΥ όσο και το ECDC θεωρούν γενικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αναποτελεσματικούς.

-Και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να είχαν άρει πολύ νωρίτερα τα test ή να αποφύγουν να τα επιβάλουν εξαρχής. Ενώ η Φινλανδία έχει άρει τους περιορισμούς για όλους τους εισερχόμενους εμβολιασμένους/αναρρωμένους ταξιδιώτες, η Ιταλία το έχει κάνει μόνο για εισερχόμενους ταξιδιώτες από την ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό πρέπει τώρα να επεκταθεί σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καθώς δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ασφάλεια της υγείας από την περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του βήματος.

«Το νέο καθεστώς για ταξίδια εντός ΕΕ/ΕΟΧ είναι σωστό να επικεντρώνεται σε μια «προσέγγιση που βασίζεται σε άτομα» και να αναγνωρίζει ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι αναρρωμένοι ταξιδιώτες δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανένα περιορισμό. Αλλά η ύπαρξη κοινών καθεστώτων της ΕΕ δεν εμπόδισε μέχρι στιγμής τα κράτη να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τώρα έχουμε περαιτέρω αποδείξεις – οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν όντως σημαντική επίδραση – αλλά δεν αφορούν τη δημόσια υγεία, αλλά την οικονομική σταθερότητα και τα μέσα διαβίωσης. Με λίγα λόγια: προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό», δήλωσε ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI EUROPE.

«Η έρευνα δείχνει ότι η αναπόφευκτη καθυστέρηση στον εντοπισμό νέων παραλλαγών σημαίνει ότι η μετάδοση λαμβάνει χώρα ήδη από τους περιορισμούς στα ταξίδια στο χρόνο που επιβάλλονται. Είναι η κλασική περίπτωση κλεισίματος της πόρτας του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει. Επομένως, η διατήρηση των tests για τους εμβολιασμένους επιβάτες φαίνεται εντελώς αναποτελεσματική από την άποψη της υγείας, αλλά βλάπτει την εμπιστοσύνη των επιβατών και τις εθνικές οικονομίες. Αυτή η τελευταία έρευνα θα πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις εμπιστοσύνη για την πλήρη εφαρμογή της σύστασης της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρώπη να κινηθεί ξανά», δήλωσε ο Conrad Clifford, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της IATA.