Συναντήσαμε τον Anton Mattis, Deputy Director General-Commerce της Nordwind Airlines και μας παρουσίασε την εταιρεία και το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά, με αφορμή την επέκτασή της στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– Οι Ελληνες ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τη Nordwind Airlines. Μιλήστε μας για τις υπηρεσίες, τις πτήσεις και την ιστορία της Nordwind.
Η Nordwind Airlines είναι μια ρωσική αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008. Εκτός από την αδελφή της αεροπορική εταιρείας Pegas Fly, αποτελεί μέρος της εταιρείας Pegas Touristik.
Η Nordwind Airlines ιδρύθηκε αρχικά ως αερομεταφορέας τσάρτερ, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς ως τακτικός αερομεταφορέας. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία 5 χρόνια η Nordwind έγινε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στη Ρωσία όσον αφορά στον κύκλο εργασιών επιβατών (τοπ 7), με πολλά αεροδρόμια βάσης: Μόσχα (αεροδρόμιο Sheremetyevo), Αγία Πετρούπολη, Καλίνινγκραντ, Νίζνι Νόβγκοροντ και Σότσι. Το μερίδιο των προγραμματισμένων πτήσεων έφτασε το 80%. Το δίκτυο δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας περιλαμβάνει περισσότερους από 200 προορισμούς σε όλη τη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Απω Ανατολής) και σε χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Βαλκανικές χώρες, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία, Κούβα, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ κ.λπ.).
Η αεροπορική εταιρεία τιμήθηκε με τα Skytrax World Airline Awards στην κατηγορία Best Leisure Arline στη Ρωσία ως Resort Destinations 2021στο αεροδρόμιο της Μόσχας Sheremetyevo, ως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία σε κυκλοφορία στο SVO 2018 και με πολλά άλλα βραβεία.
Ο στόλος της αεροπορικής εταιρείας είναι μεγάλος σε ποικιλία, με 61 αεροσκάφη (Boeing 737, Boeing 777, Airbus A330 και Airbus A321), κάτι το οποίο μας επιτρέπει να παρέχουμε στους επιβάτες πτήσεις μικρών και μεγάλων αποστάσεων.
Παρά την πανδημία, η Nordwind Airlines διατηρεί την ηγετική της θέση στη ρωσική ταξιδιωτική αγορά το 2021 και βελτιώνει τακτικά τις υπηρεσίες της c αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επιβάτες μας εκτιμούν τις πτήσεις μαζί μας. Οι επιβάτες μας καλούνται να χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων υπηρεσιών για μια πιο άνετη πτήση, όπως: επιλογή θέσης, πρόσθετες αποσκευές, μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο, ενοικίαση-αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, ασφάλιση, μεταφορά όπλων και κατοικίδιων ζώων, καθώς και αρκετές άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022; Θα επεκτείνετε τις πτήσεις σας εάν σας ικανοποιήσει η ζήτηση;
Θεωρούμε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Ρωσία. Το 2021, ξεκινήσαμε να πετάμε στην Αθήνα από το Κρασνοντάρ και στη Θεσσαλονίκη από το Rostov-on-Don και το Mineralnye Vody. Στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα του 2022, θα προσθέσουμε τις απευθείας πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Αγία Πετρούπολη. Αναμένουμε υψηλή ζήτηση από την Αγία Πετρούπολη προς την Αθήνα, καθώς η Αθήνα πρόκειται για μια μοναδική πόλη με μεγάλη ιστορία και ελπίζουμε ότι αυτή η πτήση θα ενισχύσει την πολιτιστική σύνδεση μεταξύ δύο χωρών. Οι πτήσεις μας προς την Ελλάδα από τη νότια Ρωσία θα επικεντρωθούν όχι μόνο στους τουρίστες, αλλά και στην ελληνική διασπορά που ζει σε αυτή την περιοχή.

– Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με τη Nordwind Airlines; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στο Nordwind;
Προκειμένου να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών μας, η Nordwind Airlines συμμορφώνεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αναμφίβολα, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οι επιβάτες μας είναι απόλυτα ασφαλείς, λόγω της αυστηρής τήρησης από την εταιρεία μας των απαιτήσεων υγειονομικής ασφάλειας, οι οποίες ακολουθούν την παγκόσμια βέλτιστη πρακτική.
Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, θεωρήσαμε αυτό το αμφισβητούμενο περιβάλλον ως ευκαιρία ανάπτυξης. Το 2019, μεταφέραμε 5,6 εκατομμύρια επιβάτες. Λόγω της πανδημίας, μειώσαμε τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρθηκαν το 2020 σε 3 εκατομμύρια, αλλά ήδη το 2021 αποκαταστήσαμε τις θέσεις μας και ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες μας αυξήθηκε σε σχεδόν 6 εκατομμύρια. Το κλείσιμο των διεθνών συνόρων λόγω των lockdown μας ανάγκασε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήσαμε ένα ευρύ δίκτυο από την Αγία Πετρούπολη, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Κρασνοντάρ, το Σότσι, το Καζάν και το Καλίνινγκραντ– όλες αυτές οι πόλεις απέκτησαν ιδιαίτερη δημοτικότητα μεταξύ των Ρώσων ταξιδιωτών.
Εργαζόμαστε συνεχώς για την ανάπτυξη του δικτύου και θέτουμε ως στόχο την επανέναρξη των εργασιών συνολικά στο παραδοσιακό διεθνές μας πρόγραμμα, όταν η κατάσταση του COVID-19 θα μας το επιτρέψει.

Η Nordwind Airlines εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Discover the World. Η Discover the World συνεργάζεται με περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ παράλληλα διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο τουριστικών γραφείων σε περισσότερες από 60 χώρες.