Ακολουθώντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, η KLM Royal Dutch Airlines κατάφερε να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με κέρδη.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 127 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ανάκαμψη παραμένει, παρά τους παγκόσμιους περιορισμούς που εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για τα ταξίδια. Για το σύνολο του έτους 2021, η KLM ανέφερε ζημιά 227 εκατ. ευρώ, που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 όταν η εταιρεία υπέστη ζημιά 1.154 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου του 2021 ανήλθαν στα 2.038 εκατ. ευρώ έναντι των 1.136 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Τα έσοδα για το σύνολο του έτους ανήλθαν στα 6.065 εκατ. ευρώ έναντι των 5.120 εκατ. ευρώ το 2020. Από το πακέτο ενίσχυσης των 3,4 δισ., δεν έγινε χρήση το 2021. Έτσι μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί συνολικά 942 εκατ. ευρώ.

Το 2021 χωρίστηκε σε δύο διακριτά μέρη: Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το οποίο παρατηρήθηκε έντονα αρνητικό με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, lockdown, απαιτήσεις για διπλά τεστ, κλπ με αποτέλεσμα να προκύψει λειτουργική ζημιά 522 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους καταγράφει ανάκαμψη και θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο ύψους 295 εκατ. ευρώ. Και αυτή τη χρονιά η KLM στηρίχθηκε από την σημαντική ενίσχυση NOW από την Ολλανδική Κυβέρνηση.

Θετική τάση στις κρατήσεις
Η KLM υποδέχθηκε συνολικά 5,2 εκατ. επιβάτες το τέταρτο τρίμηνο του 2021. KLM και Transavia παρουσίασαν θετική τάση στις κρατήσεις τόσο για την περίοδο των διακοπών του φθινοπώρου όσο και των Χριστουγέννων. Επιπλέον, περισσότεροι business travellers – ειδικά από την μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα – ξεκίνησαν τα ταξίδια ξανά το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα, επικράτησε αβεβαιότητα σχετικά με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών απαιτήσεων σε σχέση με την αναμνηστική δόση σε συνδυασμό με συμπληρωματικά τεστ και υποχρεώσεις καραντίνας για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Εντωμεταξύ, πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και τα υποχρεωτικά τεστ. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη. Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες όπου ισχύουν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως στην Ασία.
Το cargo συνέβαλε σημαντικά στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, παρουσιάζοντας αύξηση 29% το 2021. Το τμήμα της τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης κατόρθωσε επίσης να βελτιώσει τα λειτουργικά κέρδη του παρά την πτώση των εσόδων ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης συντήρησης τρίτων.

«Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα της KLM. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια κρίσης, τα σημάδια ανάκαμψης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 συνέχισαν χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και την τεράστια αφοσίωση όλων των συναδέλφων μας στην KLM. Μας δίνουν την ενέργεια για την μεγάλη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας προς την πλήρη ανάκαμψη. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε αυτό ακριβώς» δήλωσε ο Pieter Elbers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KLM.