Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών στρατηγός Μαρκ Μίλι πήγε την περασμένη εβδομάδα σε ένα άγνωστο αεροδρόμιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα που έχει γίνει κόμβος για μεταφορά όπλων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, στο CNN βλέποντας από πρώτο χέρι την πολυεθνική προσπάθεια να μπουν όπλα στην Ουκρανία εν μέσω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας.

Ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ο Μίλι συναντήθηκε με στρατεύματα και προσωπικό και εξέτασε τη δραστηριότητα της αποστολής, είπε ο αξιωματούχος την Παρασκευή. Η τοποθεσία έχει γίνει μια κυψέλη δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες, από μια χούφτα πτήσεις κάθε μέρα σε έως και 17 — τη μέγιστη χωρητικότητα του πεδίου.

Η τοποθεσία του αεροδρομίου παραμένει μυστική για την προστασία των αποστολών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων, στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει στοχεύσει αυτές τις αποστολές μόλις μπαίνουν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος, αλλά υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να στοχεύει αυτές τις αποστολές καθώς προχωρά η επίθεση της.

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Από τότε που ακόμη και πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ουρανοί πάνω από την Ευρώπη έχουν γεμίσει με στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και άλλων, ιδιαίτερα C-17, τη ραχοκοκαλιά του στόλου αερομεταφοράς των ΗΠΑ. Οι πτήσεις επανατοποθετούν στρατεύματα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, αλλά και μεταφέρουν όπλα στα σημεία μεταφοράς όπου μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία. Ο ρυθμός των πτήσεων έχει αυξηθεί.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, 14 χώρες έχουν στείλει βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος, μερικές από τις οποίες σπάνια είχαν στείλει τέτοιο σημαντικό εξοπλισμό στο παρελθόν.

Η “συντριπτική πλειοψηφία” ενός πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια των ΗΠΑ 350 εκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις μία εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

Μόλις πήραν τα όπλα, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποίησαν για να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.

Πηγή: capital.gr