Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του Kyklos Travel, Αλέξανδρο Βυζαντιάδη και μας μίλησε για τη… μαγεία της ιβηρικής χερσονήσου, την πορεία του ταξιδιωτικού του γραφείου αλλά και τις προκλήσεις των τελευταίων δύο ετών.

 

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

 

– Κύριε Βυζαντιάδη καλησπέρα. Φέτος, το «παιδί» σας, το τουριστικό γραφείο ΚΥΚΛΟΣ κλείνει τα 30 χρόνια του. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το ταξίδι των 30 ετών. Πως ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε η πορεία σας αυτά τα χρόνια και ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον.

Είναι αλήθεια πως το ταξίδι αυτό, γεμάτο προκλήσεις και εμπειρίες, φτάνει αισίως τα 30 χρόνια και παραμένει το ίδιο  συναρπαστικό όπως τότε στο ξεκίνημά του. Τα πρώτα βήματα έγιναν κατά κύριο λόγο με τον εισερχόμενο τουρισμό (ισπανόφωνο και πορτογαλλόφωνο), ενώ στη συνέχεια επεκταθήκαμε στον εξερχόμενο προς την ιβηρική χερσόνησο όπου και εξειδικευτήκαμε και καθιερωθήκαμε στην αγορά ως οι ειδικοί για Ισπανία και Πορτογαλία. Στόχος μας είναι όλοι ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν τους προορισμούς μας να γίνουν και οι καλύτεροι διαφημιστές των χωρών αυτών με βάση τις εμπειρίες τους. Αν θα μπορούσα να βρω μια λέξη η οποία ήταν για εμάς η πυξίδα σε αυτό το ταξίδι είναι η λέξη σεβασμός. Σεβασμός στους προορισμούς , στους εργαζομένους, στους συνεργάτες και στους πελάτες.

 

– Iσπανία και Πορτογαλία. Γιατί κάποιος να επισκεφτεί αυτές τις δύο χώρες και γιατί να επιλέξει εσάς για τη διοργάνωση του ταξιδιού του;

Κατά τη γνώμη μου αυτές οι δυο χώρες είναι ιδανικές για τις προσδοκίες του Έλληνα ταξιδιώτη. Ιστορία, πολιτισμός, φύση,  γαστρονομία, διασκέδαση μα πάνω από όλα οι άνθρωποι. Είναι πολύ σπάνιο να γυρίσει κάποιος από την ιβηρική και να μην έχει αισθανθεί μια σύνδεση με τον προορισμό και τους ανθρώπους του. Συνήθως δίνουν υπόσχεση πως θα επιστρέψουν να δουν καινούργιες εικόνες και να ζήσουν περισσότερες εμπειρίες. 

Σκοπός μας είναι να επισκεφθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι αυτές τις χώρες έτσι ώστε όπως είπα και νωρίτερα να γίνουν «οι πρεσβευτές της ιβηρικής» στην Ελλάδα μέσω των εμπειριών τους. Η επιλογή κάποιας εκδρομής του γραφείου μας  μας είτε απευθείας  από εμάς  είτε από το τουριστικό γραφείο της επιλογής τους θα τους εξασφαλίσει την ποιοτική ανακάλυψη του προορισμού, ένα σωστό ταξίδι στη σωστή τιμή. Ενδεχομένως να μην είναι το πιο φθηνό αλλά σίγουρα θα είναι χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Ο σχεδιασμός κάθε ταξιδιού μας γίνεται με τρία υλικά. Την  εμπειρία τον σεβασμό και την αγάπη μας για τον προορισμό.

 

– Ποια προβλήματα θεωρείτε ότι υπάρχουν στον κλάδο σας και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν πια οι αεροπορικές εταιρείες;

Το σημαντικότερο πρόβλημα του τουριστικού κλάδου γενικότερα είναι η μεγάλη ευαισθησία του στις διάφορες κρίσεις όπως υγειονομικές, οικονομικές, τρομοκρατία, πολιτική αστάθεια κ.λπ. με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εύκολος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και προγραμματισμός. Η ψυχολογία και η ασφάλεια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για να υπάρχει τουρισμός και συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις ο πρώτος κλάδος που πλήττεται και ο τελευταίος που επανακάμπτει είναι αυτός του τουρισμού.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο της δουλειάς μας και είναι αυτές που διακινούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ταξιδιωτών. Η βελτίωση των υπηρεσιών τους, η ανανέωση του στόλου, η επιμονή στην ασφάλεια και η αύξηση των προορισμών μας δίνουν ένα αξιόπιστο εργαλείο για να δημιουργήσουμε ταξίδια που θα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Άρα υγιείς αεροπορικές είναι για εμάς υγιές προϊόν και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε 2 εταιρείες με άριστες υπηρεσίες και νεότατο στόλο.

 

– Κεφάλαιο κορονοϊός. Πως ήταν τα τελευταία δύο χρόνια για την εταιρεία σας και πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί το 2022; Έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν έντονη την επιθυμία να ταξιδέψουν ξανά και πολύ.

Η κρίση του κορονοϊού ήταν μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για την εταιρεία μας γιατί ξαφνικά ανατραπήκαν όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και δεν υπήρχε κάποιος ορίζοντας επανάκαμψης της κίνησης ή κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να παραμείνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία υγιείς και ασφαλείς. Ο χρόνος όμως λειτούργησε και ευεργετικά, μας έδωσε την ευκαιρία να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας, να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, να ανανεώσουμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και προγράμματα και γενικά να είμαστε προετοιμασμένοι για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Τα σημάδια για το 2022 είναι πολύ θετικά, ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και πιστεύω αν κάτι μας δίδαξε ο κορονοϊός πέρα από τα ζητήματα υγείας, είναι το να μην αναβάλουμε ταξίδια η πράγματα που μας ευχαριστούν, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ αν θα έχουμε στο μέλλον την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουμε.