Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κλουζ φιλοξένησε το διεθνές αεροπορικό συνέδριο Aviation-Event 2022 CLJ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία.

Αποστολή: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Cluj «Avram Iancu»  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 31 Μαρτίου 2022, το διεθνές αεροπορικό συνέδριο Aviation-Event 2022 CLJ, σε συνεργασία με το Aviation-Event Conference, μια εξειδικευμένη πλατφόρμα για τη διοργάνωση ορισμένων από τα πιο διάσημα αεροπορικά συνέδρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Airnews, ενώ μεταξύ των συντονιστών των πάνελ ήταν και η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ηλέκτρα Αλευρίτη.

Το Aviation-Event είναι ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην αεροπορική βιομηχανία και διοργανώνεται σε συνεργασία με διάφορα αεροδρόμια. Από το 2007, η Aviation-Event προσκαλεί τους ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας να συζητήσουν και να βρουν λύσεις στα προβλήματα της αεροπορικής βιομηχανίας.

Το συνέδριο συγκέντρωσε σε μια ημερήσια διάσκεψη την παγκόσμια πολιτική αεροπορία, με επαγγελματίες, εκπρόσωπους των σχετικών εθνικών αρχών, αεροπορικές εταιρείες και Διευθύνοντες Σύμβουλους αεροδρομίων από Ευρώπη και Ρουμανία. Το συνέδριο είχε στόχο να συγκεντρώσει ηγέτες από την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία, οι οποίοι παρουσιάζουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας σε διεθνές επίπεδο στο μετα-πανδημικό πλαίσιο και τη συνεχιζόμενη ανάγκη της διαρκώς μεταβαλλόμενης αεροναυτικής βιομηχανίας να προσαρμοστεί σε νέα σενάρια.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Luis Felipe de Oliveira, Γενικός Διευθυντής της Airports Council International (ACI) World, ο József Váradi, Διευθύνων Σύμβουλος της Wizz Air, ο Rafael Schvartzmann, RVP Europe της IATA, ο Michael Kerkloh, Μέλος Εποπτικού Συμβουλίου της Lufthansa AG, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο Pierre Coutu, Πρόεδρος της Aviation Strategies International, ο Νικολάε Στόικα, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας της Ρουμανίας Αρχής κ.α.

Στην έναρξη του Aviation-Event 2022 CLJ, ο κ. Vasile Dîncu, Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, κα η Irina Munteanu, Κυβερνήτης της Κομητείας, ο κ. Dan Ștefan Tarcea, Αντιδήμαρχος της πόλης Cluj-Napoca και ο κ. Viorel Federiga, Πρόεδρος του Δ.Σ. στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κλουζ καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες στο Cluj και στο Aviation-Event. Το πάνελ συζήτησε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η περιφερειακή αεροπορία και η υποδομή των αεροδρομίων για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Η κ. Adina Vălean αναγνώρισε την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και συνέχισε στα σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο των αερομεταφορών, αναφέροντας ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν ουσιώδη αλλαγή. Παράλληλα, ανέφερε ότι μια αποτελεσματική στρατηγική απαλλαγής από τις  εκπομπές άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο: «Εκτιμώ πάρα πολύ τη στρατηγική του κλάδου και τη δέσμευση για μια φιλόδοξη στρατηγική απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Αυτές οι κοινές προσπάθειες απαιτούνται για να παραμείνει η αεροπορία της ΕΕ ευαίσθητη και κοινωνικά βιώσιμη», τόνισε.

Από την πλευρά τους, ο κ. de Oliveira παρουσίασε τα βασικά επιτεύγματα και την πρόοδο στους τομείς της ατζέντας για τα ACI αεροδρόμια, ενώ ο κ. Schvartzman τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο συντονισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών-μελών της IATA.

Ο κ. Váradi έδωσε πληροφορίες για τις επιτυχίες της της Wizz Air, ενώ στο επόμενο πάνελ «Panel 1: Is Eastern European aviation different» με ομιλητές τους Cătălin Nichifor, CFO της TAROM, Pierre Coutu, President της Aviation Strategies International, Samil Karakas, Senior Vice President Regional Flights της Turkish Airlines-AnadoluJet, Nicolae Stoica, Director General, Romanian Civil Aviation Authority, και συντονίστρια την Ηλέκτρα Αλευρίτη εισηγήθηκε στο κοινό την τρέχουσα πραγματικότητα και το μελλοντικό χάρτη της αεροπορίας της Ανατολικής Ευρώπης. Η ανάγκη να αξιολογηθούν, να προβλεφθούν και να εξεταστούν πιθανά σενάρια, που προκύπτουν από τα MegaTrends, θα δείξει την επιτυχία ή την αποτυχία του χάρτη του κλάδου. Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, υπήρξε μια αισιόδοξη συναίνεση για το μέλλον.

Το δεύτερο πάνελ με θέμα «Στρατηγικές ανάκαμψης για περιφερειακά αεροδρόμια και περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες» αναγνώρισε τον βασικό ρόλο της στενής συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών φορέων αεροπορίας και παρόχων υπηρεσιών, ενώ οι συμμετέχοντες έκαναν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα όπως οι στρατηγικές ανάκαμψης μετά την πανδημία και ο σημαντικός ρόλος της ψηφιοποίησης.

Παράλληλα, κεντρική παρέμβαση υπήρξε από τον Piotr Ikanowicz, CFO της Ukraine International Airlines. Ο κ. Ikanowicz παρουσίασε τις προκλητικές εξελίξεις για την εθνική αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη σημερινή κατάσταση πολέμου. Εξήγησε τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η αεροπορία και οι υποδομές της για την ανάκαμψη παρά τις τρέχουσες αβέβαιες προοπτικές.

Το τρίτο πάνελ συμμετείχε σε μια από τις πιο αναμενόμενες συζητήσεις της ημέρας. Οι συμμετέχοντες κάλυψαν βασικές πτυχές της τρέχουσας σύγκρουσης και των γεωπολιτικών επιπτώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν μια συζήτηση που οδήγησε στις πραγματικές διαστάσεις της σύγκρουσης καθώς και στον παγκόσμιο αντίκτυπό της στην αεροπορία, και πολύ περισσότερο σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ο κ. Vitaliy Kucheruk ολοκλήρωσε το πάνελ παρουσιάζοντας μια πολύ συγκινητική ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα μέσα και γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα.

Ξεχωριστό σημείο στην ημέρα με έντονο το συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ήταν η κεντρική παρέμβαση μέσω δορυφορικής σύνδεσης  από την κα Lyudmyla Slobodyanyuk, CCO SkyUp Airlines που μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία που βιώνει αυτή την περίοδο και πως έχει αλλάξει η ζωή της τον τελευταίο καιρό.

Ως ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης, το κοινό φόρεσε λευκά μπλουζάκια που δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό και ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ο Marcel Riwalsky, CEO, Aviation-Event, δήλωσε: «Επιλέξαμε το αεροδρόμιο της Cluz ως το σημείο συνάντησης για την ελίτ της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας γιατί εδώ βρήκαμε το περιφερειακό αεροδρόμιο με την πιο δυναμική και θεαματική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανοιχτή και οραματική διαχείριση που βρήκαμε εδώ, μας έκανε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το σωστό μέρος να επιτύχει το εύρος αυτής της εκδήλωσης που συγκεντρώνει εκπροσώπους από το υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκή αεροπορία».

Ο David Ciceo – Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Κλουζ, δήλωσε:

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το Κλουζ-Ναπόκα έγινε η πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής αεροπορίας. Είναι τιμή, μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση για το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κλουζ να διοργανώσει στη Ρουμανία ένα τέτοιο συνέδριο. Αυτή η διάσημη εκδήλωση αντιπροσωπεύει την ευκαιρία να δείξουμε σε ολόκληρη η Ευρώπη, το ρουμανικό όραμα για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας. Το 2022 CLJ, είναι αποτέλεσμα του καθεστώτος που απέκτησε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κλουζ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, – ένα μοντέλο καλών πρακτικών και ένα αεροδρόμιο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το πρόσφατο βραβείο που δόθηκε από την ACI Europe ως το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη κάτω από 5 εκατομμύρια επιβάτες/έτος έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω.»