Συναντήσαμε τον γενικό διευθυντή των Τουρκικών Αερογραμμών στην Ελλάδα, Yavuz Akkaynak, και μας μίλησε για τους προορισμούς της αεροπορικής εταιρείας, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και το πώς διαχειρίστηκε η Turkish Airlines την πανδημία.

– Η Turkish Airlines γιόρτασε πρόσφατα την 75η επέτειό της στην Αθήνα, τον πρώτο της διεθνή προορισμό. Πώς ήταν αυτό το «ταξίδι» όλα αυτά τα χρόνια;
Η Turkish Airlines ανέβηκε στον ουρανό ως νέα αεροπορική εταιρεία με 30 υπαλλήλους και 5 αεροσκάφη στις 20 Μαΐου 1933. Η πρώτη μας διεθνής πτήση πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 από την Αγκυρα στην Αθήνα με στάση την Κωνσταντινούπολη. Ως ορόσημο, αυτή η πτήση αντιπροσωπεύει την καθιέρωση προγραμματισμένης διεθνούς πτήσης, στην οποία η Turkish Airlines δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων 329 προορισμών σε 5 ηπείρους. Οι αεροπορικές μεταφορές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις συνδέσεις city-pair που χρησιμεύουν ως εικονικές γέφυρες που υποστηρίζουν τις ροές βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ των χωρών. Με αυτό το γεγονός, η Turkish Airlines συνδέει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ανθρώπους από όλο τον κόσμο με την Ελλάδα τα τελευταία 75 χρόνια. Μεταφέραμε περισσότερους από μισό εκατομμύριο επιβάτες από την Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Απω Ανατολή στην Αθήνα το 2019, κάτι που δείχνει τη σημασία της δέσμευσής μας στην ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε ότι θα αφήσουμε πίσω όλες τις δυσκολίες της πανδημίας και θα αγκαλιάσουμε ένα λαμπρό μέλλον μαζί. Θα ήθελα να δηλώσω προσωπικά ότι είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος της οικογένειας της Turkish Airlines και υπηρετώ στην Αθήνα ως γενικός διευθυντής, υπεύθυνος για ολόκληρη την ελληνική αγορά.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ελκυστικοί προορισμοί και ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022; Θα επεκτείνετε τις πτήσεις σας εάν σας ικανοποιήσει η χωρητικότητα;
Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τις δικές τους μοναδικές ομορφιές όσον αφορά την ιστορική κληρονομιά, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, επομένως και οι δύο χώρες αξίζουν καλύτερες θέσεις στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Γνωρίζουμε καλά ότι και οι δύο χώρες είναι πολύ πλούσιες σε τουριστικό δυναμικό που δεν είναι δυνατό να ανακαλύψει κανείς με μία μόνο επίσκεψη. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εταιρείες κρουαζιέρας και τουριστικοί πράκτορες που συνδυάζουν δύο χώρες σε ένα δρομολόγιο με απίστευτους τουρκικούς και ελληνικούς προορισμούς, ειδικά για τους επισκέπτες της Απω Ανατολής και της Αμερικής. Με όλες τις συνθήκες της πανδημίας και τις παραλλαγές της, εμείς, ως Turkish Airlines, διατηρήσαμε τη χωρητικότητα και τις πτήσεις μας όσο το δυνατόν υψηλότερα με τρεις καθημερινές πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη.
Για τη θερινή σεζόν, είμαστε γεμάτοι ελπίδα ότι θα αυξήσουμε τη χωρητικότητά μας εδώ στην Ελλάδα με δύο καθημερινές πτήσεις ευρείας ατράκτου και δύο στενής ατράκτου.

– Ποια είναι τα μέτρα υγιεινής κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με την Turkish Airlines; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην Turkish Airlines;
Η ασφάλεια και η ευημερία των επιβατών και του πληρώματος είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας στην Turkish Airlines. Από τη δημοσίευση των πρώτων εκθέσεων για το ξέσπασμα του COVID-19, η Turkish Airlines παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εξέτασε τα πιθανά σενάρια στο υψηλότερο επίπεδο και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Και το πλήρωμα της Turkish Airlines είναι καλά εκπαιδευμένο για να χειρίζεται περιπτώσεις μόλυνσης και έτοιμο να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης.
Η πανδημία ήταν καταστροφική για τον τομέα των αερομεταφορών, ωστόσο, η Turkish Airlines διαχειρίστηκε πολύ καλά όλες τις προκλήσεις με τις σωστές προληπτικές διαχειριστικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι κλείσαμε το 2021 με πολύ καλές επιδόσεις και οι ημερήσιες αναφορές κυκλοφορίας του Euro Control υποστηρίζουν ότι η Turkish Airlines είναι ο μόνος αερομεταφορέας που βρίσκεται πολύ κοντά στις επιδόσεις της πριν από την πανδημία ως προς τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.