Τα σωματεία εργαζομένων στην Ισπανία κάλεσαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους συναδέλφους τους σε εβδομαδιαία βάση για το επόμενο πεντάμηνο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την εφαρμογή της Ισπανικής εργατικής νομοθεσίας καθώς και αυξήσεις μισθών. Έπειτα από την άρνηση της Ryanair να ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά, τα σωματεία USO και SITCPLA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν τους εργαζομένους σε απεργίες σε εβδομαδιαία βάση για την περίοδο από τις 8 Αυγούστου 2022 έως τις 7 Ιανουαρίου 2023, από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «η Ryanair δεν έχει δείξει την ελάχιστη προσπάθεια να προσεγγίσει τα σωματεία, και, αντίθετα, δήλωσε δημόσια την άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο με τους αντιπροσώπους που έχουν επιλεγεί από τα μέλη πληρώματός της».

Τα σωματεία USO και SITCPLA ζητούν την άμεση επαναφορά των 11 εργαζομένων που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Ιουνίου και Ιουλίου, καθώς και την αναστολή όλων των πειθαρχικών διαδικασιών που κινήθηκαν κατά 100 εργαζομένων για τον ίδιο λόγο.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρία δεν έχει νομικό αντιπρόσωπο στην Ισπανία, και παρότι το 2019 υπέγραψε συμφωνία στην οποία αναγνωρίζει τα USO και SITCPLA ως σωματεία εκπροσώπησης των πληρωμάτων καμπίνας της, προς το παρόν αρνείται να διαπραγματευθεί μαζί τους.