Το υπερταμείο προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας, για 40 έτη.

Ο διαγωνισμός για την Καλαμάτα θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικο-οικονομικά κριτήρια να καταθέσουν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια το υπερταμείο, αφού αξιολογήσει τους υποβληθέντες φακέλους, θα επιλέξει τους υποψηφίους που καλύπτουν τα σχετικά κριτήρια. Στους επιλεγέντες θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν κατόπιν διαβούλευσης η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.

Καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός πως το ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπεράσει το 15%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου περιήλθαν σε αυτό τα δικαιώματα που αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση και συντήρηση των 23 κρατικών αερολιμένων που παραμένουν υπό τη λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου.

Η εκκίνηση του διαγωνισμού λαμβάνει χώρα μετά την κατάρτιση του κειμένου πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Expression of Interest) και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της σχετικής ανακοίνωσης που έγινε προχθές Τετάρτη.

 

Σύμβουλοι του υπερταμείου για την παραχώρηση του εν λόγω αεροδρομίου είναι οι Deloitte Business Solutions, η FCNC Financial Advisors, το Γραφείο Δοξιάδη, οι Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. και οι Your Legal Partners και DVLaw.