Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σημείωσαν την καλύτερη μηνιαία απόδοση επιβατών τον Αύγουστο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το ACI Europe (Airport Council International Europe).

Ωστόσο, οι αριθμοί παρέμειναν μειωμένοι κατά 12% έναντι του Αυγούστου του 2019. Όμως, ήταν βελτιωμένοι έναντι του Ιουλίου και του Ιουνίου.

Η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 70% των διεθνών ταξιδιών καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί στα διασυνοριακά ταξίδια τόσο εντός της Ευρώπης όσο και στις περισσότερες εξωτερικές αγορές. Οι καλύτερες επιδόσεις προήλθαν από αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο (+178%), τη Φινλανδία (+175%) και την Ιρλανδία (+147%). Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες είχαν καθυστερήσει να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πέρυσι. Η εγχώρια επιβατική κίνηση, εξάλλου, αυξήθηκε με πολύ πιο αργό ρυθμό, μόλις 8%.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν το πιο πολυσύχναστο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, εξυπηρετώντας 6,8 εκατομμύρια επιβάτες τον Αύγουστο και ήταν ο μόνος μεγάλος ευρωπαϊκός κόμβος που είδε τους όγκους επιβατών να ξεπερνούν τα επίπεδα πριν από την πανδημία κατά 1%.

Το Heathrow ήρθε δεύτερο με 6,04 εκατομμύρια επιβάτες, ακολουθούμενο από το Paris-CDG με 6,02 εκατομμύρια. Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 170,5% και 69,5% αντίστοιχα για τους δύο κόμβους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά παρέμειναν 20% κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου 2019.

Οι περιορισμοί χωρητικότητας μείωσαν την επιβατική κίνηση σε 5,33 εκατομμύρια στο Άμστερνταμ Schiphol και σε 5,19 εκατομμύρια στη Φρανκφούρτη.

Οι επιδόσεις επιλεγμένων άλλων μεγάλων αεροδρομίων τον Αύγουστο στη γηραιά ήπειρο αντανακλούν την καλοκαιρινή ανάκαμψη, που εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στα ενδοευρωπαϊκά και τα διατλαντικά δρομολόγια και κυριαρχείται από τη ζήτηση αναψυχής, σύμφωνα με την ACI Europe.

Η Πάλμα (-2,8%), η Λισαβόνα (-5,8%), η Αθήνα (-6,1%), το Στάνστεντ (-9,3%) και το Δουβλίνο (-10,2%) έφτασαν πιο κοντά στην πλήρη ανάκαμψη του όγκου επιβατών πριν από την πανδημία τον Αύγουστο.