Ακριβά θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια το 2023, με τις τιμές να προβλέπεται ότι θα ανέβουν περαιτέρω τη νέα χρονιά σύμφωνα με το Air Monitor 2023 της American Express.

Ο πληθωρισμός, το κόστος των καυσίμων και οι πληρότητες συμβάλλουν στο αναμενόμενο ράλι τιμών. Ωστόσο, το Air Monitor, που αποτελεί ετήσια έρευνα της Amex GBT και περιλαμβάνει προβλέψεις για τις τάσεις στους ναύλους και στα μεγαλύτερα δρομολόγια, προβλέπει ότι οι αυξήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων θα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς τη Β. Αμερική με την Ευρώπη θα σημειώσουν μέτρα αύξηση κόστους, η οποία θα φτάσει, κατά μέσο όρο, μόλις το 3,7%. Αντίστοιχα περίπου θα είναι και τα επίπεδα της αύξησης και στις πτήσεις εσωτερικού στη Β. Αμερική (+3,4% στη καμπίνα business και +2,9% στην οικονομική).

Οι πτήσεις εντός Ευρώπης, από την άλλη, θα ακριβύνουν περισσότερο. Τα δεδομένα δείχνουν μέση αύξηση τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 6% στις θέσεις business και αύξηση 5,5% στις οικονομικές. Η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 19,4%, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, θα καταγραφεί στις πτήσεις εσωτερικού στην Αυστραλία.

Πολλές ασιατικές χώρες καθυστέρησαν περισσότερο από άλλες για να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον Covid-19. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για πτήσεις είχε πέσει κατακόρυφα. Αυτό θα αλλάξει ξανά το 2023 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, έως και 12% για οικονομικές θέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και περίπου 7,6% για business. Οι τιμές των εισιτηρίων μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής αναμένεται επίσης να αυξηθούν συνολικά, κατά 5,6% για την business class και 9,8% για την οικονομική θέση.