Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του πρώτου ελληνικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346 από την Ιταλία την Καλαμάτα – Αισιοδοξία και ικανοποίηση στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για την πορεία των έργων στην 120 Πτέρυγα Μάχης.

Με επαγγελματισμό, αφοσίωση και απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων συνεχίζεται η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων στην 120 Πτέρυγα Μάχης στην Καλαμάτα.

Οι πληροφορίες για το υψίστης σημασίας έργο στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και αποδεικνύουν στην πράξη πως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν στοχεύει απλά στην εξοπλιστική τους ενίσχυση, αλλά και σε προσωπικό καταρτισμένο που θα εκπαιδεύεται στα πλέον σύγχρονα πτητικά μέσα.

Άλλωστε, η μετάβαση της Πολεμικής μας Αεροπορίας στα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενιάς, επιβάλει ύψιστη εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση των Ικάρων μας μέχρι την πλήρη αφομοίωση των γνώσεων από μηχανικούς και τεχνικούς.

Με απόλυτη συνέπεια η Elbit Systems οδηγεί τους Έλληνες χειριστές από τα εκπαιδευτικά T-6 στα τζετ εκπαιδευτικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα υπερσύγχρονα Μ-346, προκαλώντας την απόλυτη ικανοποίηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Ο λόγος; Πρόκειται για αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μαχητικά 4.5 γενιάς όπως τα Rafale και τα F-16 Viper αλλά και 5ης γενιάς όπως τα F-35. Σε συνδυασμό και με τους κορυφαίους εξομοιωτές στο έδαφος, οι Έλληνες Ίκαροι λαμβάνουν πλήρη και κυρίως ρεαλιστική εκπαίδευση πριν πιάσουν – πανέτοιμοι πλέον – τα χειριστήρια των κορυφαίων μαχητικών της Δύσης που διαθέτει στη φαρέτρα της η Πολεμική μας Αεροπορία.

Στις 21 Ιανουαρίου μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος Καλαμάτας, η πρώτη πτήση του πρώτου ελληνικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346.

Το εκπαιδευτικό Μ-346, το οποίο ακόμη δεν φέρει εξωτερικά την τελική του μορφή, πέταξε από το αεροδρόμιο Caselle στο πλαίσιο δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo.

Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται και από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Η Elbit αναφέρει ότι το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου εκπαιδευτικού κτηρίου, ενώ λειτουργεί ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6.

Η συντήρηση παροπλισμένων για χρόνια αεροσκαφών προχωρά με πολύ γρήγορες διαδικασίες και η εκπαίδευση πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς καθυστερήσεις. Πλέον, οι Ίκαροι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν στη διάθεση τους μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6, ενώ συνεχώς η Elbit παραδίδει στους Έλληνες εκπαιδευτές αεροσκάφη συντηρημένα και σίγουρα αξιόπιστα.

Επισημαίνουμε πως η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα έχει άμεση ανταπόκριση από αρκετές χώρες, που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν τους χειριστές των μαχητικών τους σε πιστοποιημένο σε νατοϊκά πρότυπα περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

Πηγή: newsbomb.gr