Δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν στο Κάνσας, κατηγορούμενοι ότι προμήθευσαν αμερικανική αεροπορική τεχνολογία στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της Μόσχας, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μάθιου Άξελροντ.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της.

Ο Άξελροντ αποκάλυψε τις δύο συλλήψεις σε εκδήλωση του αμερικανικού δικηγορικού συλλόγου στο Μαϊάμι, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εμπορίου συνεργάζεται με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Cyril Gregory Buyanovsky, 59, του Lawrence, και ο Douglas Robertson, 55, του Olathe, ιδιοκτήτες της KanRus Trading Company, η οποία προμήθευε ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε ρωσικές εταιρείες και παρείχε υπηρεσίες επισκευής για εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, από το 2020, συνωμότησαν για να αποφύγουν τους νόμους περί εξαγωγών των ΗΠΑ αποκρύπτοντας και παραθέτοντας τους πραγματικούς τελικούς χρήστες, την αξία και τους τελικούς προορισμούς των εξαγωγών τους και μεταφορτώνοντας αντικείμενα μέσω τρίτων χωρών.

Οι δυο συλληφθέντες κατηγορούνται για συνωμοσία, εξαγωγή ελεγχόμενων αγαθών χωρίς άδεια, παραποίηση και παράλειψη υποβολής ηλεκτρονικών πληροφοριών εξαγωγής και λαθρεμπορία αγαθών αντίθετα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία εξαγωγής ελεγχόμενων αγαθών χωρίς άδεια. Έως και 10 χρόνια φυλάκιση για κάθε κατηγορία λαθρεμπορίου και φυλάκιση έως πέντε ετών για κάθε κατηγορία συνωμοσίας και παραποίησης πληροφοριών εξαγωγής».