Η Πολωνία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. 

Μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία η Πολωνία.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλείται δήλωση του Πολωνού προέδρου, Andrzej Duda, τα αεροπλάνα είναι σε “πλήρη κατάσταση λειτουργίας” και θα παραδοθούν “τις επόμενες ημέρες”. Η παράδοση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που κάποιος από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ θα παραδώσει αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η Πολωνία βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης της αεροπορίας της με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και F-35 αμερικανικής κατασκευής, καθώς επεκτείνει ταχύτατα τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Έχει περίπου δώδεκα από τα MiG-29 διαθέσιμα που είναι “ως επί το πλείστον” λειτουργικά, είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα “συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν” προτού δοθούν επίσης.

Η Πολωνία έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αποστολή όπλων που σπάζουν ταμπού στην Ουκρανία. Καθώς η Γερμανία καθυστέρησε να στείλει τανκς φέτος, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία αποφάσισε να τα στείλει. Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν μέρος μιας στρατηγικής για να αυξηθεί η δημόσια πίεση στη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής τανκς.

Παρά τις πιέσεις του Κιέβου για άμεση αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο μέτωπο, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν διαμηνύσει ότι η συζήτηση για αποστολή μαχητικών ”δεν βρίσκεται στο τραπέζι”. Ωστόσο, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η Δύση δεν έχει αποκλείσει απόλυτα αυτό το ενδεχόμενο. Στο Πεντάγωνο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη Πολεμική Αεροπορία της με νέα μαχητικά αεροσκάφη – κάποια στιγμή. Αλλά προς το παρόν, επικεντρώνονται στην αποστολή των όπλων που χρειάζεται άμεσα το Κίεβο.

Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές στην ιδέα, ωστόσο αξιωματούχοι εστιάζουν στην ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία τα υπόλοιπα όπλα που έχουν υποσχεθεί οι δυτικοί τις τελευταίες εβδομάδες, σπάζοντας κάποια στρατηγικά «ταμπού».