Το αεροδρόμιο του Κλουζ φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο Aviation-Event στη Ρουμανία και το Airnews ήταν εκεί, για να σας μεταφέρει όλο το κλίμα σε ένα από τα πιο σημαντικά meeting του αεροπορικού κόσμου όλης της Ευρώπης.
.

Tο διεθνές αεροδρόμιο του Κλουζ γίνεται και πάλι σημείο αναφοράς στον χάρτη των δυναμι-κών ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τη θέσπιση νέων προτύπων στις καλές πρακτικές των αε-ρομεταφορών, ενώ παράλληλα καθιέρωσε το Κλουζ-Ναπόκα ως την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της αεροπορικής βιομηχανίας για μία ημέρα κάθε χρόνο, μέσω της υποδοχής του Aviation-Event 2023-2027 CLJ.
Το Aviation-Event είναι μια διεθνής πλατφόρμα πολυμέσων, αφιερωμένη στον κλάδο των αερομεταφορών, για τη διοργάνωση μερικών από τα πιο διάσημα αεροπορικά συνέδρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με διάφορα αεροδρόμια ως οικοδεσπότες του συνεδρίου. Από το 2007, το Aviation-Event έχει προσκαλέσει, τους ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας και τους πολιτικούς ενδιαφερόμενους, για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις για τις αεροπορικές προκλήσεις του κλάδου. Το Aviation-Event CLJ συγκεντρώνει σε ένα μονοήμερο συνέδριο, επαγγελματίες της πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως, εκπρόσωπους των αρμόδιων εθνικών αρχών, αεροπορικές εταιρείες, και CEOs αεροδρομίων από την Ευρώπη και τη Ρουμανία.
Η διάσκεψη του 2023 στόχευε και κατάφερε να συγκεντρώσει ηγέτες από την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία, αλλά και επαγγελματίες της αεροπορίας παγκοσμίως, οι οποίοι παρουσίασαν νέες προοπτικές για την αεροπορική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο στο μεταπανδημικό πλαίσιο και τη συνεχιζόμενη ανάγκη της διαρκώς μεταβαλλόμενης αεροναυτικής βιομηχανίας, προσαρμοσμένης σε νέα σενάρια.


Ο Marcel Riwalsky, διευθύνων σύμβουλος της Aviation-Event, δήλωσε: «Μετά την επιτυχία της πρώτης φοράς, το Aviation Event είναι πολύ ενθουσιασμένο που φιλοξενεί ένα πολυετές αεροπορικό συνέδριο στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ciceo, διευθύνοντα σύμβουλο, του Cluj International Airport για την υλοποίηση αυτού του οράματος και έχοντας μια ομάδα με κίνητρα στο αεροδρόμιο CLJ, για να συνδιοργανώσει αυτό το εκ-πληκτικό συνέδριο».
Ο David Ciceo, διευθύνων σύμβουλος του Cluj International Airport, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία στη διοργάνωση συνεδρίων Aviation-Event CLJ από το 2023 έως 2027. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι με τα πιο προκλη-τικά προβλήματα και θέματα συζήτησης του αεροπορικού κόσμου και συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά για την παροχή βιώσιμων λύσεων για το μέλλον μιας ανθεκτικής και προο-ρατικής αεροπορίας βιομηχανία».

Το συνέδριο
Την ημέρα πριν το συνέδριο, στο gala dinner, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, να τους καλωσορίσει, ως η κεντρική συντονίστρια του συνεδρίου, ενώ βραβείο απονεμήθηκε στη Νατάσα Κεφαλά για τη συμβολή της, μέσω του «This is Athens – Convention & Visitors Bureau» στο προηγούμενο συνέδριο που έλαβε χώρα το καλοκαίρι στην Αθήνα.


Την ημέρα του συνεδρίου, οι πρώτοι χαιρετισμοί ήταν από τον Răzvan Ciortea, Cluj County Deputy Governor και από τον Emil Boc, δήμαρχο της πόλης Κλουζ-Ναπόκα, ενώ καλωσόρισμα απηύθυναν και ο David Ciceo, διευθύνων σύμβουλος του Cluj International Airport και η Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Η πρώτη ενδιαφέρουσα συζήτηση ξεκίνησε με τον Olivier Jankovec, Director General, Airports Council International (ACI) Europe και τον Marcel Riwalsky CEO του Aviation-Event. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο József Váradi, CEO της Wizz Air με τον δημοσιογράφο Rüdiger Kiani-Kreß.


Το πρώτο πάνελ, με συντονίστρια την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Airnews, Ηλέκτρα Αλευρίτη, είχε ως θέμα τις προκλήσεις στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία: πράσινες προ-οπτικές, λειτουργική ανθεκτικότητα και προβλήματα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Samil Karakas, Senior Vice President AnadoluJet, Turkish Airlines, ο Costin Iordache CEO της TAROM και ο Eoghan Kelly Sustainability Advisor της SITΑ.


Στο δεύτερο πάνελ, με θέμα την ανάκαμψη της αεροπορικής αγοράς και τη σημασία των συνεργικών δράσεων, μίλησαν η Ildiko Jankovich, Vice President of Sales at Gebr. Heinemannο, ο Pawel Galiak, Director of Aviation and Commercial Services Kraków Airport, ο Andrew O`Brian, President και CEO του Centerline Airport Partners Inc., ο Hamdi Güvenç, CEO and Board Mem-ber, YDA group of companies and Aviation Sector και ο Nicolae Stoica, Director General Romani-an Civil Aeronautical Authority, με συντονιστή τον Michael Garvens, Senior Aviation Consultant.


Το τρίτο και τελευταίο πάνελ είχε ως θέμα τα κεντρικά σημεία εστίασης της αγοράς των αερομεταφορών – ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα και την εμπειρία πελάτη. Μίλησαν ο Alexander Schroll, Director Business Development, Lübeck Airport, ο Viorel Gruenwald, CEO Aviation Man-agement International, ο Sergio Alegre, Calero Director General, Airport Regions Council και ο Ionel-Ovidiu Bogdan, President Maramureș County Council, ενώ συντονίστρια ήταν η Claudia Tapardel, Global Public Speaker, Former Member of the European Parliament and CCO, Ariva Digital.


Ανάμεσα στα πάνελς υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις με CEO. Για παράδειγμα, μίλησαν ο Nazareno Ventola, CEO του Bologna Guglielmo Marconi Airport, η Bettina Ganghofer, CEO του Salzburg International Airport, ο Riivo Tuvike, Chairman of the Management Board (CEO) του Tallinn Airport και ο Jesús Caballero Pinto, CEO του Sofia Airport.