Η Ryanair παρήγγειλε 300 νέα αεροσκάφη Boeing 737-MAX-10 για παράδοση μεταξύ 2027 και 2033. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ από ιρλανδική εταιρεία για προϊόντα αμερικανικής κατασκευής. 

Το νέο αεροσκάφος B737-MAX-10 της Boeing με οικονομία καυσίμου έχει 228 θέσεις (21% περισσότερες από το B737NG) και οι σταδιακές παραδόσεις μεταξύ 2027 και 2033 θα επιτρέψουν στη Ryanair να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 νέες υψηλές θέσεις εργασίας για πιλότους, πλήρωμα καμπίνας και μηχανικούς, για τη διευκόλυνση της αύξησης της κυκλοφορίας κατά 80% από 168 εκατομμύρια στο τέλος Μαρτίου 2023 σε 300 εκατομμύρια ετησίως έως τον Μάρτιο του 2034. Η Ryanair αναμένει ότι το 50% αυτών των παραδόσεων θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα B737NG, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί έναν από τους νεότερους, πιο αποδοτικούς και περιβαλλοντικά βιώσιμους στόλους αεροσκαφών της Ευρώπης.

Εκτός από την πολύ σημαντική αύξηση εσόδων που προσφέρει αυτή η νέα παραγγελία στη Ryanair, οι επιπλέον θέσεις, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου και άνθρακα, θα διευρύνουν περαιτέρω το πλεονέκτημα κόστους μονάδας της Ryanair σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ. Αυτή η νέα παραγγελία θα επιτρέψει στη Ryanair να προσφέρει σταθερή αύξηση της κυκλοφορίας και του τουρισμού με χαμηλότερους ναύλους και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων ανά πτήση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Ryanair συνεχίζει να ηγείται της κυκλοφορίας, του τουρισμού και της ανάκαμψης θέσεων εργασίας μετά την Covid.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing, Dave Calhoun, δήλωσε:

«Η συνεργασία Boeing-Ryanair είναι μια από τις πιο παραγωγικές στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας, δίνοντας τη δυνατότητα και στις δύο εταιρείες να επιτύχουν και να επεκτείνουν οικονομικά προσιτά ταξίδια σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφότου οι εταιρείες μας υπέγραψαν την πρώτη μας απευθείας αγορά αεροπλάνου, αυτή η συμφωνία ορόσημο θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε παραδόσεις για τη Ryanair και να βοηθήσουμε τον μεγαλύτερο όμιλο αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης να επιτύχει τους στόχους του, προσφέροντας στους πελάτες του τους χαμηλότερους ναύλους στην Ευρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε:

«Η Ryanair είναι στην ευχάριστη θέση να υπογράψει αυτή την παραγγελία αεροσκαφών ρεκόρ για έως και 300 MAX-10 με τον συνεργάτη μας για αεροσκάφη Boeing. Αυτά τα νέα, αποδοτικά καύσιμα, με πιο πράσινη τεχνολογία αεροσκάφη προσφέρουν 21% περισσότερες θέσεις, καίνε 20% λιγότερα καύσιμα και είναι 50% πιο αθόρυβα από τα B737-NG μας. Αυτή η παραγγελία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραδόσεις μας στο Gamechanger, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας για υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες της αεροπορίας την επόμενη δεκαετία και αυτές οι θέσεις εργασίας θα βρίσκονται σε όλες τις κύριες οικονομίες της Ευρώπης όπου η Ryanair είναι αυτή τη στιγμή η Νο.1 ή Νο.2 αεροπορική εταιρεία .

Εκτός από την παροχή σημαντικών εσόδων και αύξησης της κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη, αναμένουμε από αυτά τα νέα, μεγαλύτερα, πιο αποτελεσματικά, πιο οικολογικά αεροσκάφη να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους, η οποία θα μεταδίδεται στους επιβάτες με χαμηλότερους ναύλους. Οι επιπλέον θέσεις, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και οι πιο ανταγωνιστικές τιμές αεροσκαφών που υποστηρίζονται από τον ισχυρό μας ισολογισμό, θα διευρύνουν το χάσμα κόστους μεταξύ της Ryanair και των ανταγωνιστικών αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ για πολλά χρόνια, καθιστώντας το Boeing MAX-10 την ιδανική παραγγελία αεροσκαφών ανάπτυξης για τη Ryanair, τους επιβάτες μας, τους ανθρώπους μας και τους μετόχους μας».