Αποστολή: Μαδρίτη, Ηλέκτρα Αλευρίτη

 

Βρεθήκαμε στη Μαδρίτη, στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της CAE, σε δημοσιογραφική αποστολή με την Aegean Airlines, ώστε να δούμε από κοντά το πρότυπο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο της αεροπορικής εταιρείας στην Αθήνα και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2023.

 

Αυτό το δημοσιογραφικό ταξίδι είχε τα πάντα. Ειδική πτήση της Aegean Airlines στη Μαδρίτη, βόλτες στην αρχοντική πρωτεύουσα της Ισπανίας και κυρίως επίσκεψη στο εκπαιδευτικό κέντρο της CAE.

Το Μάρτιο του 2023, η AEGΕAN και η CAE ανακοίνωσαν συνεργασία υπό μορφή κοινοπραξίας για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Το νέο Κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με στόχο λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα για το πώς θα μοιάζει και πώς θα λειτουργεί το μελλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN CAE στην Αθήνα,  επισκεφτήκαμε το Κέντρο Εκπαίδευσης CAE στη Μαδρίτη όπου είχαμε την τύχη να πετάξουμε ένα a320 με προορισμό…τη Σαντορίνη σε προσομοιωτή πτήσης, είδαμε πως εκπαιδεύονται οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί και πως πρέπει να λειτουργούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εκκένωση αεροπλάνου λόγω καπνού, η αντιμετώπιση φωτιάς στην καμπίνα, η χρήση τσουλήθρας όταν πρέπει να βγει ο επιβάτης από το αεροπλάνο και, φυσικά, κάναμε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε πως είναι μία επένδυση που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και των τεχνικών της δυνατοτήτων μέσω μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει ως αφετηρία τη διεύρυνση του γνωσιακού επιπέδου των ανθρώπων της.

Το όραμα υλοποιήθηκε, όπως είπε χαρακτηριστικά, χάρη στην επιμονή του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Aegean, captain Παναγιώτη Σίσκου, ο οποίος ανέπτυξε την ιδέα ήδη από το 2016. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σίσκος επεσήμανε το ζήτημα της ασφάλειας των αερομεταφορών υπογραμμίζοντας ότι το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean θα διευρύνει τις υπηρεσίες υποστήριξης τις οποίες θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες.

Αρχικά, η κοινοπραξία θα θέσει σε λειτουργία τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης και θα έχει χωρητικότητα έως επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης του πληρώματος καμπίνας. Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης. Παράλληλα,  θα επιτρέψει στους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας της AEGEAN να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, ενώ σκοπό έχει να προσελκύσει και πιλότους καθώς και πληρώματα καμπίνας τρίτων εταιρειών.

Ας σημειωθεί άλλωστε πως βρίσκεται στο επίκεντρο της επένδυσης 140 εκατ. ευρώ της AEGEAN για την ενίσχυση της τοπικής αεροπορικής βιομηχανίας και την εδραίωση της εταιρείας και της Ελλάδας ως ένα αεροπορικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.

Σε ιδανική τοποθεσία, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως.

Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787. Επίσης, υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Διατίθενται είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές. Επίσης το κέντρο της CAE στη Madrid στεγάζει επίσης ένα εστιατόριο, ερμάρια και χώρους αποσκευών, δωρεάν χώρο στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.