Κι ενώ οι έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης του αεροπλάνου με την Japan Airlines συνεχίζονται, ειδικοί λένε ότι η επιτυχημένη εκκένωση του αεροσκάφους της JAL οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, δηλαδή των σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας με συσσωρευμένη εμπειρία χρόνων από άλλα δυστυχήματα, της αυστηρής κουλτούρας ασφάλειας της JAL και της ψυχραιμίας του πληρώματος.

Όπως δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Ασφάλειας και Έρευνας Ατυχημάτων του βρετανικού Πανεπιστημίου Κράνφιλντ, Γκρέιαμ Μπρέιθγουεϊτ, ένα καταστροφικό αεροπορικό δυστύχημα πριν από σχεδόν 40 χρόνια βοήθησε την Japan Airlines να εξελιχθεί σε μια από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη.

Στις 12 Αυγούστου του 1985 συνετρίβη αεροσκάφος του ιαπωνικού εθνικού αερομεταφορέα, που εκτελούσε πτήση από το Τόκιο προς την Οσάκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 520 από τους συνολικά 524 επιβαίνοντες λόγω εσφαλμένης επισκευής στο ουραίο τμήμα από τεχνικούς της Boeing. To δυστύχημα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην JAL. «Σε μια κουλτούρα, όπως η ιαπωνική, αναλαμβάνουν ανέλαβαν συνολικά την ευθύνη και θέλησαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Όταν κάτι πάει στραβά, κοιτάζουν πώς μπορούν να διδαχθούν απ’ αυτό. Γι’ αυτούς τα πάντα είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούν».

Το 2005 όταν η JAL συνειδητοποίησε ότι πολλοί εργαζόμενοί της δεν είχαν αναμνήσεις από την προ εικοσαετίας τραγωδία έστησε στα κεντρικά της γραφεία έναν χώρο με τα συντρίμμια του αεροσκάφους και ντοκουμέντα με μαρτυρίες επιζώντων.

Η JAL από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου
Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους οι νέοι εργαζόμενοι στην εταιρεία, να κάνουν σωστά ό,τι αναλαμβάνουν, να ολοκληρώνουν τη σκληρή εκπαίδευση και να επιμένουν και στην τελευταία λεπτομέρεια ασφαλείας, κάτι που φάνηκε και στην υποδειγματική αντίδραση του πληρώματος του αεροσκάφους χθες στο αεροδρόμιο του Τόκιο. Γι αυτό και η Airlineratings.com βαθμολογεί τακτικά με επτά αστέρια την JAL κατατάσσοντάς την μεταξύ των ασφαλέστερων αεροπορικών εταιρειών του πλανήτη.

«Από το 1985 η Japan Airlines έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας. Ωστόσο, το δυστύχημα εκείνο δεν ήταν σφάλμα της αεροπορικής εταιρείας, αλλά προϊόν ελαττωματικής επισκευής από την Boeing. Βαθμολογείται ως αεροπορική εταιρεία επτά αστέρων από τον ιστότοπό μας και έχει περάσει όλα τα μεγάλα τεστ ασφαλείας. Αλλά και ο αρμόδιος φορέας ασφάλειας αερομεταφορών της Ιαπωνίας τα πάει καλύτερα από τον παγκόσμιο μέσον όρο αναφορικά με τη συμμόρφωσή του στα οκτώ σχετικά κριτήρια», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Airlineratings.com, Τζέφρι Τόμας.