Την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35, ανακοίνωσε σε δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ο Νίκος Δένδιας.
«H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Έχει σταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής (LOA), σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του προγράμματος προμήθειας F-35 για την Πολεμική Αεροπορία.
Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια των F-35 και των S-100, των μη επανδρωμένων που διαλειτουργούν με τις φρεγάτες FDI, καθώς και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κλείδωσαν προ ημερών στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, με συνολικό κόστος 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή. Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. Η προαίρεση αυτή αναμένεται να ασκηθεί μετά το 2030, όταν θα έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη Μοίρα των «στελθ» αεροσκαφών.























