Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά στις επικρίσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη, τονίζοντας ότι οι κατά διαστήματα διακοπές λειτουργίας συνδέονται με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον Ιερό Βράχο.
Το ΥΠΠΟ παρουσιάζει τα στοιχεία για τη λειτουργία της εγκατάστασης, επισημαίνοντας ότι από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, τον Απρίλιο, έως τις 20 Αυγούστου 2026 πραγματοποιήθηκαν 14.710 διαδρομές με τον ανελκυστήρα.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για έναν συμβατικό ανελκυστήρα κτηρίου, αλλά για ειδική ηλεκτρομηχανολογική υποδομή, σχεδιασμένη να λειτουργεί σε ιδιαίτερα απαιτητικό φυσικό ανάγλυφο. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, έντονες βροχοπτώσεις ή παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.
Παράλληλα, το ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι η συντήρηση και οι τεχνικοί έλεγχοι αποτελούν απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης και δεν θα πρέπει να συγχέονται με τεχνικές βλάβες.
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό ζήτημα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των μεγάλων υψομετρικών διαφορών και της ανάγκης κάθε παρέμβαση να πραγματοποιείται χωρίς επιβάρυνση των μνημείων και των αρχαιολογικών καταλοίπων.
Ο ανελκυστήρας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παρέμβασης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, η οποία περιλαμβάνει και προσβάσιμες διαδρομές στο πλάτωμα της Ακρόπολης.
Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε ειδικά για τις απαιτητικές συνθήκες του χώρου και εγκαταστάθηκε το 2020, ενώ το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας της καλύπτεται από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για εξειδικευμένη ηλεκτρομηχανολογική υποδομή που κινείται σε διαδρομή με έντονο και μεταβαλλόμενο ανάγλυφο, σε σημεία όπου η κλίση πλησιάζει την κατακόρυφο.
Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα
Ο ανελκυστήρας προορίζεται κατά προτεραιότητα για:
- Άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους, όπου απαιτείται.
- Άτομα με κινητικές δυσκολίες, όπως χρήστες πατερίτσων ή περιπατητήρων.
- Ηλικιωμένους και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.
- Εγκύους, με δική τους ευθύνη.
- Γονέα που συνοδεύει μόνος ή μόνη δύο ή περισσότερα βρέφη ή νήπια.
Έχει ωφέλιμο φορτίο 1.300 κιλών και μπορεί να μεταφέρει δύο αμαξίδια μαζί με τους συνοδούς τους ή φορείο ασθενοφόρου με συνοδό. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 32 δευτερόλεπτα, ενώ η εγκατάσταση διαθέτει πολλαπλά συστήματα ασφαλείας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος ή άλλων έκτακτων περιστατικών.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι μια εγκατάσταση τέτοιας τεχνικής πολυπλοκότητας, η οποία λειτουργεί υπό απαιτητικές συνθήκες και εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, χρειάζεται συστηματική προληπτική και έκτακτη συντήρηση.
Πότε σταματά η λειτουργία του
Η λειτουργία του ανελκυστήρα διακόπτεται όταν:
- Η ένταση των ανέμων ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας, τα οποία έχουν καθοριστεί στα 5 μποφόρ.
- Επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις.
- Οι συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφαλή λειτουργία του συστήματος, μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.
Η αξιολόγηση των συνθηκών γίνεται με βάση τις μετρήσεις των εγκατεστημένων συστημάτων παρακολούθησης, τις οδηγίες και τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, καθώς και τις αποφάσεις του αρμόδιου προσωπικού λειτουργίας και φύλαξης του υπουργείου Πολιτισμού.
Το ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι η βόρεια κλιτύς της Ακρόπολης, στο ύψος όπου κινείται ο ανελκυστήρας, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στους ισχυρούς ανέμους. Όταν τα όρια ασφαλούς λειτουργίας ξεπερνιούνται, η προσωρινή παύση του ανελκυστήρα δεν αποτελεί τεχνική αστοχία, αλλά εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας.
14.710 διαδρομές από τον Απρίλιο
Από το τέλος του 2025, τη συντήρηση και την εποπτεία της λειτουργίας του ανελκυστήρα έχει αναλάβει, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, η «KLEEMANN GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και άμεση παρέμβαση όπου απαιτείται.
Από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τον Απρίλιο του 2026, έως τις 20 Αυγούστου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14.710 διαδρομές. Το υπουργείο χαρακτηρίζει τον αριθμό ενδεικτικό της χρησιμότητας και της συστηματικής χρήσης της εγκατάστασης, ιδιαίτερα για επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες.
Το ΥΠΠΟ καταλήγει ότι η ασφαλής και ισότιμη πρόσβαση στον Ιερό Βράχο παραμένει προτεραιότητα, με την τεχνική εποπτεία και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας να αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ανελκυστήρα.





















