Κάθε μέρα που περνά, ο ανταγωνισμός γίνεται πιο σκληρός, όμως η Airbus θριαμβεύει και κάνει λίμιτ-απ στις πωλήσεις. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από το σαλόνι αεροναυπηγικής που διεξάγεται στο γαλλικό Μπουρζέ, όπου ο ευρωπαϊκός όμιλος είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Εχει δε ως απόλυτο σταρ στην ομάδα του τη βελτιωμένη έκδοση του αεροσκάφους Α320, το οποίο είναι εφοδιασμένο με καινούριο και οικονομικότερο κινητήρα.

Παραγγελίες
Τα στοιχεία, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους: Μέχρι χθες το απόγευμα, στις τρεις πρώτες μέρες της έκθεσης, η Airbus είχε διασφαλίσει προκαταρκτικές παραγγελίες για 910 συνολικά αεροσκάφη, συνολικής αξίας 88 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων για τα 598 είχε υπογράψει οριστικό συμβόλαιο με τους αγοραστές.

Ετσι, συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ της, που ήταν τα 728 αεροπλάνα τα οποία είχε πουλήσει το 2007. Συγκριτικά, ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η Boeing, είχε μέχρι χθες στα χαρτιά μόνο 141 παραγγελίες, αξίας 22,4 δισ. δολαρίων. «Είναι το καλύτερο σαλόνι αεροναυπηγικής όλων των εποχών για την Airbus, από την άποψη των παραγγελιών», δήλωσε περιχαρής ο επικεφαλής του ομίλου Τομ Εντερς.

Πλέον, θα τον απασχολεί ο «πονοκέφαλος» της έγκαιρης παράδοσης όλων των παραγγελιών -κάτι που σχεδιάζει να επιτύχει με τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής, έτσι ώστε από το φθινόπωρο του 2012, ο ρυθμός να αυξηθεί στα 42 αεροσκάφη μηνιαίως, έναντι 36 που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο στις τρεις παραγγελλίες που δέχθηκε η Airbus αφορούν το Α320-ΝΕΟ, όπως ονομάζεται το πιο δημοφιλές μοντέλο της, από τα αρχικά του «New Engine Option» (νέος σχεδιασμός κινητήρα). Αυτό το μοντέλο αφορά, άλλωστε, η μεγαλύτερη παραγγελία που είχε γίνει ως χθες -για 200 αεροπλάνα, αξίας 18 και πλέον δισ. δολαρίων, από την Air Asia.

Κατανάλωση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μεγάλα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αεροπλάνου είναι και η κατά 15% μειωμένη κατανάλωση που έχει σε σχέση με τον προκάτοχό του -γεγονός που εκτιμάται ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές, χωρίς μάλιστα να αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε ασφαλώς προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους υπευθύνος της Boeing, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν εκ νέου στο δίλημμα «εκσυγχρονισμός ή νέο μοντέλο», όσον αφορά στον ανταγωνιστή του A320 στη συγκεκριμένη κατηγορία, το δημοφιλές 737. Κι αυτό γιατί η αγορά έδειξε σαφώς να επιλέγει την εκδοχή του εκσυγχρονισμού, θεωρώντας τη προφανώς ως πιο φτηνή και σίγουρη, αλλά και ως λιγότερο χρονοβόρα.

Τα ατού του A320-ΝΕΟ:

  • Βασίζεται σε παλιότερο δοκιμασμένο και αξιόπιστο μοντέλο της Airbus
  • Ο χρόνος παράδοσης είναι μικρότερος σε σχέση με ένα εντελώς νέο αεροσκάφος
  • Έχει σχετικά ελκυστική ονομαστική τιμή, με 91,2 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος
  • Καταναλώνει 15% λιγότερα καύσιμα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του