Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρεμβαίνει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στις αεροπορικές μεταφορές.


Η έκκληση διά στόματος του γενικού διευθυντή της ΙΑΤΑ έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να τηρήσουν πιο «ευέλικτη», κατά τα λεγόμενα του αρμοδίου επιτρόπου, στάση.


Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ προειδοποίησε ότι οι κινεζικοί αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς έχουν εμπλακεί μεταξύ αντικρουόμενων νόμων, γεγονός που τους «σπρώχνει στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης διαμάχης». Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανυπόφορη», ο Τόνι Τάιλερ εξέφρασε την ελπίδα «να μη βρισκόμαστε στην αρχή ενός εμπορικού πολέμου και να πρυτανεύσει η λογική».


Παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κίνας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ινδίας και άλλων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην εφαρμογή του ETS στις αερομεταφορές, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει αυτήν την οδό έπειτα από μια δεκαετία αδράνειας στο θέμα από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO).


Υπενθυμίζεται ότι από 1/1, οι αερομεταφορείς εισήχθησαν στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS), που υποχρεώνει όσες αεροπορικές εταιρίες πετούν από και προς τα αεροδρόμια των «27» να καταβάλλουν ειδικό φόρο άνθρακα. Το Πεκίνο κάλεσε τις κινεζικές εταιρίες να μην πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους, αψηφώντας την ευρωπαϊκή απειλή προστίμων ή ακόμη και απαγόρευσης λειτουργίας στην Ε.Ε. για όσους δεν συμμορφωθούν.