Στο Premium Traffic Monitor της IATA (International Air Transport Association) επισημαίνεται η σταθεροποίηση της Premium αεροπορικής κίνησης κατά τον μήνα Ιανουάριο, διατηρώντας τα επιτεύγματα του Δεκεμβρίου και εμφανίζοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.


Η αεροπορική μετακίνηση της Economy class συνέχισε την ανάπτυξή της εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 6,1% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 5,1% που είχε καταμετρηθεί για το 2011.


Η «παραμόρφωση» των δεδομένων του Ιανουαρίου από τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, είχε ανάμικτο αντίκτυπο. Οι premium μετακινήσεις Ευρώπης – Άπω Ανατολής παρουσίασαν πτώση 2,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011. Παράλληλα, τόσο η premium όσο και economy μετακίνηση εντός της Ασιατικής Ηπείρου ωφελήθηκαν από την αύξηση των ταξιδίων αναψυχής την περίοδο των διακοπών, εμφανίζοντας (και οι δύο κατηγορίες) ετήσια αύξηση της τάξης του 6,7%.


Επίσης, η εποχιακή αυξομείωση των δεδομένων κατά τους τελευταίους 9 μήνες έδειξε ότι οι αριθμοί των premium επιβατών σταθεροποιήθηκαν ενώ οι αριθμοί των επιβατών economy εμφανίζουν αύξηση και πιο αυγκεκριμένα σε ετήσια άνοδο 4,5%.


Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών υποδεικνύουν ότι οι premium μετακινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτίστως ανθρώπους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, υποστηρίζονται από ελαφρά βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, είναι επίσης ένας παράγοντας που υποβοηθά γενικά την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταξιδίων. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο εμφανίζεται μια επιβράδυνση που έχει τον αντίκτυπό της και στην αργή ανάπτυξη των ταξιδίων κατηγορίας premium.


Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά μετακίνησης για επαγγελματικούς λόγους δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τα ρίσκα στην αγορά παραμένουν όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και όσο διατηρούνται οι υψηλές τιμές στα καύσιμα.