Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για συνεργασία στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου συνομιλιών στο Τελ Αβίβ.


Η συμφωνία αναμένεται σταδιακά να «ανοίξει» τις αγορές των δύο πλευρών, να ενισχύσει την συνεργασία και να προσφέρει νέες ευκαιρίες στους τομείς της αεροπορικής βιομηχανίας, των αερογραμμών και για το όφελος των απλών επιβατών.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν ένα κοινό πεδίο δράσης το οποίο θα προσδιορίζεται από τους κοινούς κανονισμούς. Αναμένεται η συμφωνία να προσφέρει περισσότερες ταξιδιωτικές ευκαιρίες, περισσότερες απευθείας συνδέσεις και φυσικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.


Της συμφωνίας προηγήθηκαν 8 γύροι διαπραγματεύσεων από τον Δεκέμβριο του 2008. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αντικαταστήσει το σύνολο των διμερών συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το 2010 το σύνολο της αγοράς των αερομεταφορών Ε.Ε.-Ισραήλ ανήλθε στα 6,75 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 13,4% σε σύγκριση με το 2009.