Ο IATA (International Air Transport Association) ανακοίνωσε καθοδικές προβλέψεις για την πορεία του κλάδου το 2012, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.


Ο IATA αναμένει οι αεροπορικές εταιρείες να επιτύχουν συνολικά κέρδη 3 δισ. Δολαρίων για το 2012. Πρόκειται για πρόβλεψη μειωμένη κατά 500 εκατ. Δολάρια σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου του 2011 και οφείλεται στο γεγονός της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στα 115 Δολάρια/ βαρέλι σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη των 99 Δολαρίων/ βαρέλι.


Παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν περαιτέρω επιδείνωση των προβλέψεων είναι η αποφυγή χειροτέρευσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, η βελτίωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, η σταθεροποίηση της αγοράς μεταφορών cargo και η πιο αργή, από το αναμενόμενο, επέκταση της χωρητικότητας.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Tony Tyler, Γενικού Διευθυντή και Διευθύνοντος Συμβούλου του IATA: «Το 2012 συνεχίζει να είναι μία χρονιά προκλήσεων για τον κλάδο, το ρίσκο της επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει αντικατασταθεί από ένα εξίσου «τοξικό» ρίσκο, αυτό της τιμής του πετρελαίου. Ήδη η ζημιά γίνεται αισθητή με την μειωμένη πρόβλεψη των κερδών του κλάδου στα 3 δισ. Δολάρια».


Η απόδοση των εταιρειών αερομεταφορών είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ιστορικά όταν η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ πέφτει κάτω από το 2%, η αεροπορική βιομηχανία καταγράφει ζημιές. «Με τις προβλέψεις ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ να κινούνται στο 2% και πιθανότητα μεγαλύτερης ανόδου μόνο κατά 0,5%, θα είναι πολύ εύκολο για την αεροπορική βιομηχανία να περάσει στο “κόκκινο” για το 2012», συμπλήρωσε ο Tyler.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο IATA αναθεώρησε προς τα πάνω τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011, από 6,9 δισ. Δολάρια στα 7,9 δισ. Δολάρια, κυρίως λόγω στην πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία των Κινέζων αερομεταφορέων.