Ο IATA (International Air Transport Association) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης για τον Φεβρουάριο του 2012, τα οποία εμφανίζουν μία βελτίωση 8,6% στην επιβατική ζήτηση και 5,2% άνοδο στην ζήτηση πτήσεων cargo, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα την προηγούμενη χρονιά.


Αρκετοί παράγοντες συνετέλεσαν στα «φουσκωμένα» αποτελέσματα του Φεβρουαρίου που διαστρεβλώνουν την σύγκριση με τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χαμηλή κίνηση κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης πέρυσι, αλλά και η σύμπτωση ότι το Καρναβάλι του Ρίο τον Φεβρουάριο, «ήρθε» ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με το 2011. Η ζήτηση πτήσεων cargo επηρεάστηκε από την Κινέζικη Πρωτοχρονιά τον Ιανουάριο, η οποία ώθησε αρκετές παραλαβές εμπορευμάτων για τον μήνα Φεβρουάριο. Όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία με τον Ιανουάριο του 2012, τότε έχουμε μια εικόνα πιο κοντά στην πραγματικότητα, με την επιβατική ζήτηση να παρουσιάζει άνοδο 0,4% και την κίνηση cargo να κινείται πτωτικά κατά 1,2%.


Η παγκόσμια χωρητικότητα επιβατών επεκτάθηκε κατά 7,4%, συγκρινόμενη με τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς, με την χωρητικότητα αποσκευών να ακολουθεί και αυτή με μια αύξηση της τάξης του 8,6%. Αυτά τα στοιχεία είχαν θετικό αντίκτυπο στους συντελεστές φόρτου, όπου οι αερογραμμές πέτυχαν ένα ποσοστό 75,3%, δηλαδή καλύτερο από το 74,4% του Φεβρουαρίου του 2011.


Οι ναυλωμένες πτήσεις συνέχισαν να εμφανίζουν σταθερότητα. Το συγκεκριμένο στοιχείο ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνεχίζει να βελτιώνεται συνεχώς.