Η 5η ετήσια ACI EUROPE, η έκθεση-συνέδριο περιφερειακών αεροδρομίων, έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία τα περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στην διόρθωση και επανέκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών σε ότι αφορά την κρατική βοήθεια και τα οικονομικά των αεροδρομίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξετάζει τη στρατηγική σχέση των περιφερειακών αεροδρομίων. Σύντομα θα γίνει η υιοθέτηση μιας συνδυαστικής αναφοράς με τίτλο «Το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων και των περιφερειακών αεροπορικών υπηρεσιών στην Ε.Ε» στην οποία θα περιλαμβάνονται προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια.


Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, το ACI EUROPE παρουσίασε μια ανάλυση με τίτλο « Πως τα περιφερειακά αεροδρόμια συνδέουν ανθρώπους, μέρη και προϊόντα – Συνδέοντας την Ευρώπη». Η συγκεκριμένη δημοσίευση υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των περιφερειακών αεροδρομίων στην βιομηχανία των Ευρωπαϊκών συγκοινωνιών, στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών. Η συνεισφορά τους στις τοπικές κοινωνίες και οι θέσεις απασχόλησης που προσφέρουν ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα. Συνολικά, τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης προσφέρουν 500.000 θέσεις εργασίας εντός των αεροδρομίων και 1.000.000 θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.