Η Boeing πραγματοποίησε μια σειρά σχεδιαστικών αναβαθμίσεων στο 737 MAX ώστε να βελτιστοποιήσει την απόδοση της έκδοσης με τους νέους κινητήρες.


Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
Αεροδυναμικές βελτιώσεις στο πίσω μέρος της ατράκτου. Ο κώνος της ουράς πρόκειται να επεκταθεί και ο τομέας πάνω από τον ανελκυστήρα θα συμπυκνωθεί, ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα της ροής αέρα. Αυτό περιορίζει την ανάγκη χρήσης πρόσθετων αεροδυναμικών επιφανειών (vortex generators) στην ουρά. Αυτές οι βελτιώσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα το αεροσκάφος να έχει καλύτερες επιδόσεις.
Τοποθέτηση κινητήρων. Οι νέοι κινητήρες CFM International LEAP-1B θα ενσωματωθούν στην πτέρυγα με τρόπο παρόμοιο με τις αεροδυναμικές γραμμές των μηχανών του 787 Dreamliner. Ένας νέος πυλώνας, μαζί με μια επέκταση 8 ιντσών στο ρινιαίο σύστημα προσγείωσης, θα επιτρέψουν την συμπεριφορά στο έδαφος να είναι στα επίπεδα του σημερινού 737, ενώ παράλληλα θα γίνεται χρήση μεγαλύτερων κινητήρων. Επίσης, η ρινιαία θύρα του συστήματος προσγείωσης θα δεχθεί αντίστοιχες βελτιώσεις.
Έλεγχος πτήσης και αναβάθμιση συστημάτων. Τα συστήματα ελέγχου πτήσης θα συμπεριλάβουν fly-by-wire spoilers, οι οποίοι θα μειώσουν το βάρος αντικαθιστώντας ένα αντίστοιχο μηχανικό σύστημα. Το MAX θα διαθέτει επίσης ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα επιτρέπει την βελτιστοποίηση της πίεσης στην καμπίνα και θα διαχειρίζεται τα συστήματα προστασίας από τον πάγο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερα αποτελέσματα στην καύση του καυσίμου. Άλλες μικροβελτιώσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση του κύριου συστήματος προσγείωσης, της πτέρυγας και της ατράκτου, ώστε να διευκολυνθεί η αύξηση του βάρους από την τοποθέτηση μεγαλύτερων κινητήρων.


Το 737 MAX αποτελεί μία ολοκαίνουργια οικογένεια αεροσκαφών που αναπτύσσεται από την Boeing και αποτελεί τον αντικαταστάτη της οικογένειας 737 Next Generation. Πρωταρχική αλλαγή στον σχεδιασμό υπήρξε η επιλογή χρήσης των μεγαλύτερων και πιο αποδοτικών κινητήρων CFM International LEAP-1B. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η ανάγκη ορισμένων τροποποιήσεων στο αεροσκάφος. Το πρώτο 737 MAX προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2017, 50 χρόνια μετά την παρθενική πτήση του 737. Για το αεροσκάφος υπάρχουν περισσότερες από 1.000 παραγγελίες και δεσμεύσεις αγοράς από 16 αεροπορικές εταιρείες, σε όλο τον κόσμο.