Η αεροπορική εταιρεία Iberia θα ακυρώσει το 40% των προγραμματισμένων πτήσεών της, τις μέρες που οι εργαζόμενοί της θα απεργούν, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 18 Φεβρουαρίου έως και 22 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές πολλών θέσεων εργασίας.

Η ζημιογόνα ισπανική αεροπορική εταιρεία είπε ότι 415 από τις 1.060 προγραμματισμένες πτήσεις κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της απεργίας θα πρέπει να ακυρωθούν, αν και το 90% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων θα απογειωθούν. Οι εσωτερικές πτήσεις είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς περίπου οι μισές θα ακυρωθούν.

Τα συνδικάτα σχεδιάζουν επίσης απεργίες από 4 έως 8 Μαρτίου και από τις 18 έως τις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι συνολικά 15 ημέρες της απεργίας μπορούν να κοστίσουν στην Iberia από 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Η μητρική εταιρεία της Iberia, IAG, διαπραγματευόταν με τους εργαζομένους για μήνες σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωση της ισπανικής εταιρείας, η οποία σημείωσε απώλειες της τάξεως των 262 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο έως 30 Σεπτεμβρίου του 2012.

Παρόλο που η Iberia δήλωσε ότι θα μειώσει τις περικοπές θέσεων εργασίας σε 3.807, από 4.500, τα συνδικάτα αποφάσισαν να προχωρήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το προσωπικό εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών αποσκευών, θα συμμετέχει στις απεργίες, πράγμα που σημαίνει ότι και άλλες αεροπορικές εταιρείες ενδεχομένως να επηρεαστούν από την απεργία.