Ένα Α330-200 υποστηρίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ITAKA για τη χρήση ανακυκλώσιμων καυσίμων.

  • Πρώτη πτήση από μία σειρά 50 εμπορικών πτήσεων μακριάς διαδρομής.
  • Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την τοπική παραγωγή ανακυκλώσιμων καυσίμων για τζετ.
  • Η μακρύτερη πτήση που πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφος της Airbus  με βιοκαύσιμα.

airbus-KLM-biofuelΈνα Airbus A330-200 των KLM Royal Dutch Airlines (πτήση KL7670) πραγματοποίησε την μακρύτερη πτήση που έγινε ποτέ από αεροσκάφος Airbus με βιοκαύσιμα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε με ένα μείγμα 20% ανακυκλώσιμου καυσίμου από χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρικής, για μία δεκάωρη πτήση από το αεροδρόμιο Schiphol στο δανέζικο νησί της καραϊβικής Αρούμπα (Aruba).

Ο κύριος ρόλος της Airbus σε αυτή τη δοκιμή είναι να συλλέξει δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την πτήση (σύστημα καυσίμων μηχανής, ανάλυση επίδοσης μηχανής κ.λπ.) για να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καυσίμων χωρίς βάση το πετρέλαιο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά.

Αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά περίπου είκοσι μακρινών  εμπορικών πτήσεων  που χρησιμοποιείται αεροσκάφος της Airbus, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας επονομαζόμενη ITAKA (Initiative Towards sustAinable Kerosene for Aviation), η οποία στοχεύει να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των αεροπορικών βιοκαυσίμων στην Ευρώπη.

Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΙTAKA είναι ένα συνεργατικό σχέδιο με στόχο να παράγει ανακυκλώσιμα αεροπορικά καύσιμα και να ελέγξει τη χρήση τους στα ήδη υπάρχοντα συστήματα και στις κανονικές πτήσεις στην Ευρώπη με την KLM. Επιπλέον, το σχέδιο θα συνδέει την προσφορά και τη ζήτηση εδραιώνοντας σχέσεις μεταξύ των καλλιεργητών και παραγωγών της πρώτης ύλης, παραγωγών βιοκαυσίμων, διανομέων και αεροπορικών εταιρειών.

«Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών, η συμμετοχή μας στο ITAKA με το Α330-200 της KLM, το πιο αποδοτικό της κατηγορίας του στα καύσιμα, είναι το κλειδί για τον καταλυτικό μας ρόλο στην εμπορευματοποίηση των ανακυκλώσιμων καυσίμων για τζετ. «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που έχουμε την πλήρη υποστήριξη της ευρωπαϊκής ένωσης στο σχέδιο ITAKA, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της αεροπορικής βιομηχανίας να αναπτύξει ανακυκλώσιμα καύσιμα για την αεροπλοΐα», δήλωσε η Andrea Debbané, Airbus Vice President of Environment Affairs.

H Airbus συμμετέχει σε σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αεροπλοΐας, περιλαμβάνοντας το Single European Sky (SES) και SESAR, για τον εκμοντερνισμό του συστήματος  διαχείρισης της ευρωπαϊκής εναέριας κίνησης και το Clean Sky, ένα πρόγραμμα που στοχεύει  στην επιτάχυνση των επαναστατικών τεχνολογικών εξελίξεων και στη συντόμευση του χρόνου για να βγαίνουν στην αγορά νέες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, ελεγμένες σε προσομοιωτές πλήρους κλίμακας.