Με 136 νεκρούς από δυστυχήματα με αεροπλάνα, το 2015 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών.

Να σημειωθεί βέβαια, πως στη συγκεκριμένη λίστα, δεν υπολογίζονται οι τραγωδίες της Germanwings και του ρώσικου Airbus στην Αίγυπτο γιατί, όπως αναφέρει η ΙΑΤΑ, αποδίδονται σε εσκεμμένες ενέργειες.

Ειδικότερα, το 2015 παρουσιάστηκε μία σημαντική μείωση σε θανάτους ανθρώπων από αεροπορικά δυστυχήματα, καθώς σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, έχασαν τη ζωή τους «μόλις» 136 άνθρωποι από τέσσερα ατυχήματα αεροπορικών εταιρειών. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων που σημειώθηκαν μέσα στο 2014, όπου τα θύματα είχαν φθάσει στα 641 σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα πάντα με την ΙΑΤΑ όλα τα δυστυχήματα του 2015 αφορούσαν αεροσκάφη turbo-prop (ελικοφόρα) και όχι jets. Ο μέσος όρος των περασμένων πέντε ετών ήταν 17,6 θανατηφόρα δυστυχήματα και 504 θάνατοι.

Δεδομένου ότι είναι μια λίστα ατυχημάτων, η λίστα δεν περιλαμβάνει δύο σημαντικές πτώσεις αεροπλάνων μέσα στην χρονιά, οι οποίες έγιναν σκόπιμα. Ο λόγος για την πτώση της Germanwings και τον θάνατο 150 ανθρώπων που προκλήθηκε από την αυτοκτονία του πιλότου, αλλά και την πτώση της ρωσικής Metrojet στην Αίγυπτο που προκλήθηκε από βομβιστική ενέργεια.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα αεροπορικά συμβάντα δεν ήταν θανατηφόρα. Η ΙΑΤΑ λέει ότι έγιναν συνολικά 68 ατυχήματα πέρσι ενώ το 2015 ήταν συνολικά 77.