Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αεροσκαφών, ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μόντρεαλ του Καναδά, τα μέλη του κλάδου των αερομεταφορών, που εκπροσωπούν χώρες από όλο τον κόσμο, συμφώνησαν σε νέα πρότυπα και δεσμευτικά όρια για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη. Η συμφωνία έρχεται μετά την πρόσφατη κλιματική συνθήκη του Παρισιού με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον.

«Οι εκπομπές άνθρακα από τις αερομεταφορές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με τον αριθμό των πτήσεων σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια. Οι νέοι κανόνες του ICAO έρχονται μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και πρόκειται για την πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις έχουν θέσει πρότυπα εκπομπών για τον κλάδο των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Αν εφαρμοστεί πλήρως η πρόταση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια τόνους από το 2020 έως το 2040. Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 140 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο.