Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης δεν ανήκουν τελικά στο εξαφανισμένο Airbus A320 της Egypt Air, όπως πιθανολογούσε αρχικά η εταιρεία. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές τα συντρίμμια που βρέθηκαν δεν προέρχονται καν από αεροσκάφος.  

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, Αθανάσιος Μπίνης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «Η έως τώρα ανάλυση των συντριμμιών υποδεικνύει ότι δεν προέρχονται από αεροπλάνο, ενώ ο Αιγύπτιος ομόλογός μου κατά την τελευταία μας επικοινωνία, γύρω στις 20:45 (ώρα Ελλάδος) μου επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ακόμα αποδειχτεί ότι τα συντρίμμια προέρχονται από το αεροσκάφος. Βρέθηκαν μόνο κάποια κομμάτια ξύλου και κάποια άλλα υλικά που δεν προέρχονται από αεροπλάνο».

Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir, Αχμέτ Αντέλ ανέφερε σε δήλωσή του στο CNN χθες βράδυ, πως η αρχική εκτίμηση ήταν λάθος και τα συντρίμμια τελικά  δεν ανήκουν στην πτήση MS804. «Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται».

Το Κάιρο αλλά και η Μόσχα πιστεύουν πως για τη συντριβή ευθύνεται κάποια τρομοκρατική επίθεση και όχι κάποια μηχανική βλάβη. Ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ δήλωσε συγκεκριμένα πως «Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες».

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι τον Μάρτιο αεροσκάφος της Egypt Air είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λόγω αεροπειρατείας, γεγονός που έφερε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων της Αιγύπτου, ωστόσο το Airbus A320 που έκανε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού.

Οι έρευνες συνεχίζονται 

Με βάση τα τελευταία γεγονότα, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς μέχρι στιγμή δεν έχει δοθεί καμία απάντηση σχετικά με το αεροσκάφος της Egypt Air το οποίο συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης πάνω από τη Μεσόγειο.

  • Τα σενάρια για τρομοκρατική επίθεση ήταν τα επικρατέστερα όταν ανακοινώθηκε η εξαφάνιση του αεροσκάφους και ο βασικός λόγος είναι ότι το αεροσκάφος ήταν τύπου Airbus A320 και θεωρείται από τα ασφαλέστερα αεροσκάφη για να θεωρηθεί ότι έπαθε κάποια μηχανική βλάβη. 
  • Το σενάριο για κατάρριψη του αεροσκάφους μετά από λίγο θεωρήθηκε απίθανο, λόγω της περιοχής όπου βρισκόταν το αεροπλάνο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.
  • Το σενάριο να έχει γίνει κάποιο ανθρώπινο λάθος είναι πάντα ένα ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί στα θέματα της αεροπλοΐας, το γεγονός ότι οι κυβερνήτες του αεροσκάφους δεν επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου μειώνει τις πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, Jean-Paul Troadec δήλωσε στο Europe 1 πως «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο αεροσκάφος της Egyptair να υπήρχε βόμβα ή να επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πύραυλο, όπως συνέβη στο αεροσκάφος Malaysia Airlines τον Ιούλιο». 

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα σίγουρο και η συντριβή του αεροσκάφους παραμένει μυστήριο μέχρι νεοτέρας.