Έτοιμο να προκαλέσει την κυριαρχία έναντι στους δυτικούς “αντιζήλους” του, τα αεροσκάφη της Boeing και της Airbus, αναμένεται το σαφώς ανώτερο νέο επιβατηγό μέσης εμβέλειας της Ρωσίας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για το MC-21 (κάποιες φορές χαρακτηρίζεται MS-21, σύμφωνα με το Reuters), που είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμών, με την παραγωγή του να αναμένεται να αρχίσει μέσα στο επόμενο έτος.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ που παρέστη στην εντυπωσιακή τελετή παρουσίασης του MC-21 σε εργοστάσιο στη Σιβηρία, χαρακτήρισε… «cool” το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να παραμείνει στην κατηγορία των κορυφαίων κατασκευαστών αεροσκαφών, παρά τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Το αεροσκάφος θα κατασκευάζεται σε δύο παραλλαγές, το MC-21-300, με 160-211 θέσεις, και το MC-21-200 που θα έχει 130-165 θέσεις. Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2018 και, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν ήδη κλείσει πολλές συμφωνίες με εγχώριες και ξένες αερογραμμές.

Το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε διαδρομές μέχρι 6.400 χλμ και το λειτουργικό του κόστος, σύμφωνα με την UNAC.MM, θυγατρική της οποίας είναι η Irkut, είναι 15% χαμηλότερο από τα αεροσκάφη της σημερινής γενιάς.