Στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που διαθέτουν τις φθηνότερες αεροπορικές συνδέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, με το μέσο κόστος αερομεταφορών ανά 100 χλμ. να ανέρχεται σε 10,08 δολάρια, έναντι 3,25 δολάρια της φθηνότερης χώρας (Ινδία) και 105,71 δολάρια της ακριβότερης (ΗΑΕ).

Η έρευνα της Kiwi.com (πρώην Skypicker), εταιρίας που προσφέρει αεροπορικά εισιτήρια σε χαμηλές τιμές, βασίστηκε στην ανάλυση περισσότερων από 1 εκατ. πτήσεων προκειμένου να εντοπίσει τη μέση τιμή στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού είτε πρόκειται για low cost αερομεταφορέα, είτε για κλασικό.

Έτσι, από την τελική κατάταξη προκύπτουν οι πιο ακριβές και πιο φθηνές χώρες ως προς το κόστος των αερομεταφορών. Από την έρευνα προκύπτει οτι η χώρα μας προσφέρει αερομεταφορές με μέσο κόστος στα 6,24 δολάρια, ανά 100 χλμ., στις πτήσεις εσωτερικού μέσω low cost αερομεφορέων και 26,09 δολάρια στις πτήσεις μέσω κλασικών αερομεταφορέων.

Όσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις, η Ελλάδα κοστίζει 3,08 δολάρια για πτήσεις μέσω low cost αερομεταφορέα και 4,91 δολάρια για πτήσεις μέσω κλασικού αερομεταφορέα. Οι πτήσεις εσωτερικού υπολογίστηκαν με βάση την ανεύρεση του μέσου κόστους πτήσης από την πρωτεύουσα κάθε χώρας προς έως 5 μεγάλες πόλεις εντός της χώρας, ή προς μια μεγάλη πόλη σε γειτονική χώρα όπου δεν υπάρχουν πτήσεις εσωτερικού.

Το κόστος στις διεθνείς πτήσεις υπολογίστηκε βάσει δρομολογίων από την πρωτεύουσα κάθε χώρας προς έως 5 διεθνείς κόμβους εντός της ίδιας ηπείρου. Όλες οι πτήσεις ελέγχθηκαν τις ίδιες ημερομηνίες ταξιδίου, τόσο εντός όσο και εκτός σεζόν.