Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προβάλλει αντιρρήσεις στο σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αγορά αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, προτείνοντας αντ’ αυτής την απόκτηση αεροπλάνων βραζιλιάνικης κατασκευής, που θα μπορούσαν να φέρουν παραγγελίες σε γερμανικές εταιρείες, όπως επιχειρηματολογεί.

Μια διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η Μπριγκίτε Τσίπρις, ανέφερε σε επιστολή της προς μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής ότι υπέβαλε σχετική πρόταση σε ομόβαθμό της στέλεχος του υπουργείου Άμυνας έπειτα από μια επίσκεψή της σε εγκαταστάσεις της Embraer στη Βραζιλία.

Κατά την Τσίπρις, η παρουσίαση του αεροσκάφους KC-390 που της έγινε από τα στελέχη της Embraer ήταν μια «πολύ πειστική» εναλλακτική λύση στην αγορά των μεταγωγικών C-130J της αμερικανικής Lockheed Martin Corp, την οποία έχει εισηγηθεί η υπουργός Αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται στην επιστολή της, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η φον ντερ Λάιεν είχε πει τον περασμένο μήνα πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά 4 ως 6 αεροσκαφών παραγωγής της Λόκχιντ και να τα χρησιμοποιεί από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, ώστε να συμπληρωθεί ο στόλος μεταγωγικών A400M της Airbus.

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η πρόταση αυτή θα ωθήσει το υπουργείο Άμυνας να επανεξετάσει τα σχέδιά του. Η φον ντερ Λάιεν έχει τονίσει ότι η πρότασή της έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της απόκτησης ενός κοινού στόλου μεταγωγικών αεροσκαφών μαζί με τη Γαλλία—στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για να ενταθεί η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η επιστολή παραλήφθηκε. Απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας.

Η Λόκχιντ δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Στην επιστολή, στην οποία αναφέρθηκε πρώτο το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, η Τσίπρις σημειώνει πως οι γερμανικές εταιρείες του αμυντικού τομέα θα ωφελούνταν περισσότερο από την αγορά αεροσκαφών βραζιλιάνικης κατασκευής, αναφερόμενη κυρίως στη Rheinmetall AG.

Αρχικά, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδίαζαν να προβούν στην αγορά μόνο μεταγωγικών αεροσκαφών A400M της Ερμπάς για την αντικατάσταση των C-160 Transall, που θα αποσυρθούν από την υπηρεσία το 2021. Το τελευταίο διάστημα όμως αποφάσισαν να αγοράσουν και μικρότερα αεροσκάφη για διάφορα καθήκοντα.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η Γερμανία θα συνάψει νέα κρατική σύμβαση για την αγορά των επιπρόσθετων μεταγωγικών αεροσκαφών.

Η Ιμπραέρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών του κόσμου. Η Λόκχιντ είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο.