Αν και υπήρχαν πολλά σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα το 2016, οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν όντως ήταν μία από τις ασφαλέστερες περιόδους για τα αεροπορικά ταξίδια.

Η διεθνής εταιρεία αεροπορικής έρευνας to70 ανακάλυψε ότι υπήρχαν επτά θανατηφόρα περιστατικά, οι οποίοι οδήγησαν σε 271 θανάτους και 64 μη θανατηφόρα ατυχήματα με επιβατικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, αυτό το ποσοστό ατυχημάτων είναι χαμηλότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, με τα θανατηφόρα δυστυχήματα να αντιστοιχούν στο μόλις 0,18 ανά εκατομμύριο πτήσεων – περίπου μία στις πέντε εκατομμύρια πτήσεις.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων προήλθε από περιστατικά που οφείλονται σε παράνομες επεμβάσεις, με την εταιρεία to70 να δηλώνει ότι δύο από τα επτά θανατηφόρα περιστατικά το 2016 φαίνεται να είναι τρομοκρατικές ενέργειες.

Συμπεριλαμβάνουν ένα περιστατικό το Μάιο, όταν ένα A320 της EgyptAir συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στην Κύπρο, σκοτώνοντας 66 ανθρώπους. Η συντριβή είναι ακόμα υπό έρευνα, αλλά μια έκθεση τον περασμένο μήνα έδειξε πως ίχνη εκρηκτικών είχαν βρεθεί σε ορισμένα θύματα.

Υπήρχε επίσης ένα περιστατικό το Φεβρουάριο, όταν μια επίθεση αυτοκτονίας σε αεροπορική εταιρεία της Σομαλίας σκότωσε τον δράστη, αλλά άφησε το αεροπλάνο ανέπαφο και κατάφερε να γυρίσει στο έδαφος με ασφάλεια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε ένα επιβατικό αεροσκάφος συνέβη το Νοέμβριο, όταν ένα αεροσκάφος της LaMia συνετρίβη στην Κολομβία, προφανώς από την εξάντληση των καυσίμων, σκοτώνοντας 71 επιβάτες και το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν όλης της ποδοσφαιρικής βραζιλιάνικης ομάδας Chapecoense.

Ενώ η συντριβή, η οποία είναι ακόμη υπό έρευνα, δεν θεωρήθηκε μια πράξη τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος της to70 Adrian Young δήλωσε για το περιστατικό: «Φαίνεται να είναι μια εσκεμμένη μη ασφαλή πράξη από τον χειριστή και το πλήρωμα».

Ο Young είπε ότι ενώ οι γενικές στατιστικές δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια ήταν ασφαλέστερα το 2016, ο αριθμός των περιστατικών που οφείλονται σε έκνομες ενέργειες αποτελούν αιτία ανησυχίας.

Επίσης είπε: «Οι περιπτώσεις παράνομης δραστηριότητας προκαλεί σοβαρή ανησυχία – δύο από τα επτά θανατηφόρα περιστατικά το 2016 φαίνεται να είναι τρομοκρατικές ενέργειες».

Η βάση δεδομένων για την παγκόσμια τρομοκρατία του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δείχνει 101 επιθέσεις σε αεροδρόμια και αεροσκάφη το 2014 και το 2015.

Ο αριθμός των νεκρών από συντριβές επιβατικών αεροπλάνων ήταν σημαντικά χαμηλότερος το 2016 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Το 2015, ο αριθμός των θανάτων ήταν 471 και το 2014 ο αριθμός ήταν 864.

Στον αντίποδα, το 2013 ήταν το ασφαλέστερο έτος που έχει καταμετρηθεί με μόνο 265 θανάτους.