Την γνωστή ταινία “The Terminal” θυμίζει η περιπέτεια τριών Ιρανών υπηκόων που παραμένουν για τρίτη μέρα στην ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου της Βιέννης έπειτα από την άρνηση επιβίβασής τους σε αεροσκάφος με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε εφαρμογή του διατάγματος που εξέδωσε την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) και προσφύγων.

«Έφτασαν το Σάββατο το πρωί και αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό το Ισφαχάν (νότιο Ιράν), ελπίζοντας οι αμερικανικές αρχές να αλλάξουν τη στάση τους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Τιέρ, εκπρόσωπος των αυστριακών αερογραμμών.

«Τόσο εμείς, όσο και οι αρχές του αεροδρομίου και η πρεσβεία του Ιράν, μεριμνούμε γι’ αυτούς», πρόσθεσε.

Οι τρεις επιβάτες, μια γυναίκα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που προσγειώθηκαν στην Βιέννη ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού τους, είναι όλοι τους κάτοικοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, πρόσθεσε ο Τιέρ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την έκδοση του διατάγματος από την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα διασφαλίσει ότι κανένας από τους πολίτες των κρατών–μελών της Ένωσης δεν θα υποστεί διάκριση βάσει του διατάγματος.

Σύμφωνα με το διάταγμα διακόπτεται η εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος πολιτών των επτά μουσουλμανικών χωρών στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.