Ο κινεζικός όμιλος Fosun International, που συμμετέχει στο εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, στρέφει τώρα την προσοχή του στον ελληνικό τουρισμό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Fosun θέλει να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook για να αρχίσει να διαμορφώνει πακέτα διακοπών ειδικά για την τεράστια κινεζική αγορά, δήλωσε ο ανώτατος αντιπρόεδρος της, Τζιμ Τζιανόνγκ Τσιαν, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλές μέρος για επισκέπτες», δήλωσε ο Τσιαν, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του τουριστικού και εμπορικού ομίλου της Fosun. Υπάρχουν, επίσης, καλές ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο προβλέπει ότι μεσοπρόθεσμα 1,5 εκατομμύρια Κινέζοι θα αρχίσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε πέρυσι κατά 7,6% και έφθασε τα 28,1 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Πεκίνο, 150.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα.

Η Fosun βρίσκεται, επίσης, σε συζητήσεις για την αγορά ξενοδοχείων και θέρετρων ή για την κατασκευή νέων στην Ελλάδα από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Club Med SAS, η οποία της ανήκει πλήρως. Μία αύξηση των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα οδηγούσε μελλοντικά στην άμεση αεροπορική διασύνδεση του Πεκίνου και της Σαγκάης με την Αθήνα, δήλωσε ο Τσιαν. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει από την πρώτη επένδυση που έκανε η εταιρεία του στον όμιλο Folli Follie το 2011. «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει τώρα και μπορεί επίσης να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές», είπε, προσθέτοντας: «Εξετάζουμε τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και του τουριστικού τομέα και βλέπουμε τη βελτίωση».

Η Fosun, που έχει έδρα τη Σαγκάη και διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 64,3 δισεκ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης επένδυσής της στη Folli Follie και έμμεσα, μέσω της Thomas Cook και της Club Med. «Αν μπορείς να βοηθήσεις την οικονομία να αναπτυχθεί, για παράδειγμα αν έχουμε το προϊόν των πακέτων για την Ελλάδα, τότε θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας για εστιατόρια, για καταστήματα λιανικών πωλήσεων, για οδηγούς ταξί», είπε ο Τσιαν. Η Fosun είναι η μεγαλύτερη κινεζική ιδιωτική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, έχει στην ιδιοκτησία της τη γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros.

Ο Τσιαν δήλωσε ότι δεν αποκλείει μία επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εάν υπάρξει κάποια ευκαιρία στο μέλλον, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι ο όμιλος έχει ήδη υποβάλει προσφορά για να αγοράσει μετοχές ελληνικών τραπεζών. Η Fosun έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και, σύμφωνα με τον Τσιαν, δεν βάζει χρηματικό πλαφόν στις επενδύσεις της, εφόσον οι ευκαιρίες αξίζουν. Η εταιρεία συμμετέχει, επίσης, σε μία κοινοπραξία υπό τη Lamda Development που θα μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο. «Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη για την επένδυση αυτή», δήλωσε ο Τσιαν.