Η ομάδα DAELead από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, είναι η νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού σπουδών Airbus Fly Your Ideas 2017.

Η ομάδα DAELead κατάφερε να υπερκεράσει τον μεγάλο ανταγωνισμό και να κερδίσει το πρώτο βραβείο των €30,000 με τον αποτελεσματικό σχεδιασμό για ένα χώρο αποθήκευσης κάτω από τα πόδια του επιβάτη.

Το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Τουλούζ της Γαλλίας. Πέντε μικρές ομάδες μαθητών – οι οποίες ξεχώρισαν από 365 συμμετοχές στον πρώτο γύρο – προσκλήθηκαν να περάσουν μια εβδομάδα στη μονάδα της Airbus ProtoSpace για να ετοιμάσουν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, πριν τους παρουσιάσουν σε μια ομάδα ακαδημαϊκών, ειδικών της αεροδιαστημικής και εμπειρογνωμόνων της Airbus.

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το όραμα και την ικανότητα της ομάδας DAELead να δουν μια τόσο απλή αλλά αποτελεσματική λύση για βελτιωμένη εμπειρία επιβατών. Ο νέος σχεδιασμός καμπίνας αεροσκάφους χρησιμοποιεί πλήρως το χώρο μεταξύ του δαπέδου της καμπίνας και του ανώτατου ορίου φόρτωσης για να προσφέρει στους επιβάτες το δικό τους χώρο αποσκευών.

Δεύτερη κατετάγη η ομάδα Aquarius από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Royal Melbourne (RMIT), της Αυστραλίας, που κέρδισε €15.000 για τη ριζοσπαστική της ιδέα να μετατρέψει ένα εμπορικό αεροσκάφος σε ένα εργαλείο για να σταματήσει μία πυρκαγιά.

Η Airbus Fly Your Ideas, τώρα στην πέμπτη της χρονιά και οργανωμένη σε συνεργασία με την UNESCO, ξεκίνησε για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά καινοτόμων από όλο τον κόσμο. Στις εισαγωγές τους, οι φοιτητές έπρεπε να απαντήσουν σε μία από τις πέντε προκλήσεις που ζήτησε η Airbus, από τη βελτιωμένη εμπειρία των επιβατών έως τις καινοτομίες κατασκευής, για την παροχή βιώσιμων λύσεων για το μέλλον της πτήσης.

Ρεκόρ σημειώθηκε στις συμμετοχές καθώς περίπου 5.500 φοιτητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2017. Από το 2008 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός Fly Your Ideas, συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 φοιτητές από περισσότερα από 650 πανεπιστήμια σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.