Δίνοντας έμφαση στην ισχυρή δέσμευσή της για την οικολογική αποδοτικότητα, η Airbus γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής αεροσκαφών που προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να παραδίδουν νέα πίδακα με τη χρήση μίγματος βιοκαυσίμων.

Το 15ο A350-900 της Cathay Pacific έφυγε από την Τουλούζη στις 1 Ιουνίου, με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, με 10% μείγμα βιοκαυσίμων αεριωθουμένων στις δεξαμενές του. Από την πρώτη παράδοση το Μάιο του 2016, όλα τα μοντέλα A350 της Cathay Pacific έχουν διαμορφωθεί με αυτό τον τρόπο.

Η ιδέα της πτήσης για την παράδοση των βιοκαυσίμων, που είχε αρχικά επινοηθεί από την Cathay Pacific το 2015, είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία και αυτή η τελευταία πτήση παράδοσης επιβεβαιώνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από την Airbus και Total λειτουργεί σωστά, από την παραγωγή καυσίμων, το χώρο του Saint-Martin της Τουλούζης, έως την παράδοση στον πελάτη.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Airbus και ένα πρώτο για την τακτική παράδοση νέων αεροσκαφών παραγωγής. Μας επιτρέπει να αποδείξουμε ότι τα βιοκαύσιμα της αεροπορίας είναι σήμερα πραγματικότητα. Στοχεύουμε τώρα να επεκτείνουμε αυτή την πρωτοβουλία σε όλους τους τόπους παράδοσης, κοντά στους πελάτες μας», δήλωσε ο Frederic Eychenne, επικεφαλής της New Energies στην Airbus.

Οι πρώτες πτήσεις παράδοσης από το Αμβούργο, τη Γερμανία και το Mobile των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν αυτό το είδος βιοκαυσίμου σχεδιάζονται από το 2018. Από το 2016, η Airbus έχει προσφέρει αυτή την επιλογή για τις πτήσεις παράδοσης από την Τουλούζη.

Στόχος είναι να συνεχιστεί η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κάθε πτήσης ξεκινώντας από την παράδοση του αεροσκάφους. Ο Eychenne δήλωσε: «Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να επιδείξει σαφώς τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της διεθνούς κοινότητας πολιτικής αεροπορίας“.

Με τον ολοκαίνουργιο σχεδιασμό του, τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής, το A350 XWB πραγματοποιεί χαμηλότερη καύση και κατά συνέπεια χαμηλότερες εκπομπές CO2 από το αεροπλάνο που αντικαθιστά, έτσι ώστε όταν συμπεριλαμβάνονται τα βιοκαύσιμα αεριωθούμενα ως μέρος της λειτουργίας, οι καθαρές εκπομπές CO2 που παράγονται, γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής της, η Airbus προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα των βιοκαυσίμων. «Αυτή η πρωτοβουλία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Airbus για περιβαλλοντική αποδοτικότητα και την υποστήριξή της στους στόχους μείωσης των εκπομπών της διεθνούς αεροπορίας», δήλωσε ο Eychenne