Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου αεροπλάνων θα προσφέρει διαδικτυακή σύνδεση εν πτήσει.

Σύμφωνα με αναφορές στελεχών της βιομηχανίας, στη μεγάλη Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού, που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα, αυτό θα πραγματοποιηθεί χάρη και σε μια νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Συγκεκριμένα, έως το 2021, ο αριθμός των αεροπλάνων που θα προσφέρουν Internet στον αέρα θα έχει φτάσει τις 17.000, συγκριτικά με τα μόλις 6.500 αεροσκάφη του 2016, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Euroconsult.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι τα έσοδα για τις εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες έφτασαν το 1 δισ. δολάρια το 2006 και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 6,5 δισ. έως το 2026.

Βασική κινητήρια δύναμη, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μια νέα γενιά δορυφόρων που επιτρέπουν τη μετάδοση βίντεο και επιτρέπουν τη χρήση μικρότερων, ελαφρύτερων κεραιών στα αεροσκάφη. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διαφέρουν από τα πρώτα συστήματα που εμφανίστηκαν πριν από μια πενταετία, τα οποία ήταν τόσο αργά ώστε μετά βίας επέτρεπαν τον έλεγχο των email.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επίγειες υποδομές. Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που δημιούργησαν δίκτυο επίγειων κεραιών για Διαδίκτυο εν πτήσει. Περίπου 4.000 αμερικανικά αεροπλάνα προσφέρουν σήμερα διαδικτυακή σύνδεση, συγκριτικά με μερικές εκατοντάδες στην Ευρώπη.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν αναλυτές, η πρόσφατη απαγόρευση φορητών υπολογιστών και τάμπλετ στην καμπίνα, που επέβαλαν ΗΠΑ και Βρετανία, δεν πρόκειται να μειώσει σημαντικά τη ζήτηση, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν να σερφάρουν από το κινητό.