Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε η Perlan Mission ΙΙ της Airbus, η πρωτοβουλία με στόχο την αποστολή αεροσκάφους άνευ κινητήρα στα όρια του διαστήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου στην Παταγονία της Αργεντινής.

Το ανεμόπτερο της Perlan Mission ΙΙ έφτασε σε ύψος 52.000 ποδιών.Ο Εντ Γουόρνοκ, διευθύνων σύμβουλος του The Perlan Project, δήλωσε πως πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μεγαλύτερα υψόμετρα, και θα συνεχίσουμε τα επιστημονικά μας πειράματα για την εξερεύνηση των μυστηρίων της στρατόσφαιρας. Γράψαμε ιστορία, αλλά η γνώση τώρα μόλις αρχίζει».

«Με κάθε ορόσημο της Airbus Perlan Mission II συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να πετάμε ψηλότερα, γρηγορότερα και πιο καθαρά. Αλλά μαθαίνουμε επίσης πως η αεροπορία έχει ακόμα τη δύναμη να μας εκπλήσσει» ανέφερε από πλευράς του ο Τομ Έντερς, διευθύνων σύμβουλος της Airbus.

O κυβερνήτης Τζιμ Πέιν και ο συγκυβερνήτης Μόργκαν Σάντερκοκ πραγματοποίησαν την πτήση τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Comandante Armando Tola στο Ελ Καλαφάτε της Αργεντινής, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, των 50.727 ποδών, που είχε επιτευχθεί από το Perlan 1 το 2006.

Η Perlan Mission II είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την πτήση ενός ανεμοπτέρου χωρίς κινητήρα στα όρια του διαστήματος, αξιοποιώντας ένα καιρικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «στρατοσφαιρικά κύματα ορέων» (stratospheric mountain waves), τα οποία ερμηνεύονται ως ανοδικά ρεύματα αέρα που ανυψώνονται σημαντικά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτος σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη.

Μία από αυτές, είναι η περιοχή του Ελ Καλαφάτε, στις Άνδεις της Αργεντινής, όπου αυτά τα ρεύματα μπορούν να φτάσουν στη στρατόσφαιρα. Χάρη στην απουσία κινητήρα, το ανεμόπτερο Perlan 2 ενδείκνυται για επιστημονικά πειράματα, σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, η ακτινοβολία που δέχονται πιλότοι και αεροσκάφη κλπ.

Η Airbus Perlan Mission II πρόκειται να επιστρέψει στο Μίντεν στη Νεβάδα (ΗΠΑ), όπου οι εθελοντές που αποτελούν την ομάδα της, θα προβεί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις του αεροσκάφους.

Στόχος είναι το The Perlan Project να καταφέρει να στείλει ανεμόπτερο στα 90.000 πόδια.