Δοκιμαστικές- ερευνητικές πτήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στο μήνα Νοέμβριο, το X-56A της NASA.

Το αεροσκάφος προορίζεται να αποδείξει τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας ιδιαίτερα εύκαμπτων, ελαφρών φτερών για αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, η χρήση λιγότερο άκαμπτων δομικά φτερών θα είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση ως προς την κατανάλωση καυσίμου, επιτρέποντας μεγαλύτερα ταξίδια με τα ίδια (ή και λιγότερα) καύσιμα.

«Μία δοκιμαστική πτήση στις 31 Αυγούστου απέδειξε πως κάποια προβλήματα του παρελθόντος ως προς την απογείωση και την προσγείωση έχουν επιλυθεί», τόνισε ο Τσενγκ Μούα, υπεύθυνος προγράμματος για το X-56A.

Αναλυτικότερα, οι μηχανικοί επανασχεδίασαν το σύστημα προσγείωσης και το σύστημα φρένων, για βελτίωση των επιδόσεων, ενώ επίσης επανασχεδιάστηκε το σύστημα ελέγχου πτήσης και έγινε συλλογή δεδομένων που επέτρεψαν αναθεώρηση των θεωρητικών μοντέλων όσον αφορά στο πώς πετά το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, τα μακρά, ελαφριά, εύκαμπτα φτερά παρόμοια με αυτά του Χ-56 είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον σχεδιασμό μελλοντικών αεροσκαφών μακράς εμβέλειας, ενώ επίσης είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε καταστρεπτικές δονήσεις σε χαμηλότερες ταχύτητες. Εάν αυτές οι δονήσεις δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να υπάρξει δυσκολία ελέγχου ή ακόμη και ζημιές στην ίδια τη δομή του αεροσκάφους.

Οι δονήσεις αυτού του είδους δεν είχαν αντιμετωπιστεί ξανά στο παρελθόν σε αεροπλάνο σαν το Χ-56, είπε ο Μούα. «Θέλουμε να δείξουμε ότι αυτό το είδος πτερύγων μπορεί να φτιαχτεί και ότι υπάρχει η τεχνολογία ελέγχου για να αντιμετωπιστούν οι δονήσεις σε αυτές» τόνισε.

Όσον αφορά στις πτήσεις, θα γίνονται σταδιακά, καθώς κάθε βήμα θα εκτελείται μεθοδικά. Νέες τεχνικές θα δοκιμαστούν για τη συλλογή δεδομένων και την καλύτερη κατανόηση του όλου αντικειμένου, ενώ θα αναπτυχθεί μεθοδολογία για να επιβεβαιώνεται η καταστολή των δονήσεων. Για τους σκοπούς του προγράμματος, έχουν αναπτυχθεί ένα ειδικό σύστημα ελέγχου πτήσης και προηγμένοι αισθητήρες.

Το μικρό, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος ανέπτυξε η Lockheed Martin για το US Air Force Research Laboratory. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από Advanced Air Transport Technology και το πρόγραμμα Flight Demonstration Capabilities της NASA.