Αναμένεται η υπογραφή πρωτοκόλλου για επανέναρξη των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου θα μεταβεί στη Ρωσία, όπου αναμένεται να υπογράψει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, συμφωνίες πρωτοκόλλου για επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2015, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους λόγω έκρηξης βόμβας στο εσωτερικό του, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές στην Αίγυπτο και τον αρμόδιο Υπουργό της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανέστειλε το 2015 τις πτήσεις από και προς Αίγυπτο, μετά την έκρηξη βόμβας σε πτήση της ρωσικής Metrojet από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 224 επιβαινόντων.

Η βομβιστική επίθεση και η αναστολή των πτήσεων από την Ρωσία αποτέλεσαν πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, που αντιμετώπιζε δυσκολίες ήδη από την ανατροπή του Προέδρου Μουμπάρακ το 2011.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της επανέναρξης των πτήσεων.

Αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, την Παρασκευή, που θα δώσει το πράσινο φως για έναρξη πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον Υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

«Αναμένουμε ότι (ο Αιγύπτιος Υπουργός) θα έρθει την Παρασκευή» δήλωσε ο κ. Σοκολόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπογραφεί πρωτόκολλο ασφάλειας πτήσεων με την Αίγυπτο απάντησε λέγοντας πως «αναμένουμε ότι θα υπογραφεί».