Οι αποκλεισμένοι επιβάτες της Niki εξυπηρετούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, με επιπλέον πτήσεις προς Γερμανία.

Παράλληλα, οι τουριστικοί πράκτορες είναι απασχολημένοι με τις εκ νέου κρατήσεις των πελατών, με μεταγενέστερες αναχωρήσεις, σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, αντιμετωπίζοντας έτσι άμεσα την πτώχευση και τα συνακόλουθα της θυγατρικής της Air Berlin, Niki.

Η πτώχευση της θυγατρικής της Air Berlin την περασμένη εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 επιβατών της Niki στο εξωτερικό, από τους οποίους, οι 25.000 ταξιδιώτες είχαν αγοράσει ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών και 15.000 είχαν αγοράσει μόνο εισιτήρια. Ωστόσο, η ταξιδιωτική βιομηχανία της Γερμανίας αντέδρασε γρήγορα.

Ο διαχειριστής της πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας, Lucas Flöther, διόρθωσε την αρχική του εκτίμηση για περίπου 800.000 εισιτήρια για τρέχουσες και μελλοντικές πτήσεις που επηρεάζονται, σε περίπου 400.000. Περίπου τα μισά από αυτά αγοράστηκαν μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων και τα υπόλοιπα απευθείας από τους επιβάτες. Ο Flöther δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι επιβάτες που είχαν κάνει κράτηση εισιτηρίων στη Niki, μετά τη χρεοκοπία της Air Berlin, στα μέσα Αυγούστου, είτε θα αποζημιωθούν πλήρως, είτε θα γίνει εκ νέου κράτηση σε εναλλακτικές πτήσεις. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα είναι υπεύθυνοι για την αναδιοργάνωση των πτήσεων για περίπου 210.000 πελάτες πακέτων διακοπών.

Η Thomas Cook, με περίπου 10.000 πελάτες της να επηρεάζονται, ανταποκρίθηκε γρήγορα στη χρεοκοπία της Niki και έκλεισε εισιτήρια στους πελάτες της σε άλλες αεροπορικές εταιρίες, και συγκεκριμένα στην Condor, τη γερμανική αεροπορική εταιρεία του ομίλου.

Έτσι, η Condor λειτούργησε επιπλέον πτήσεις με επτά αεροπλάνα για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της ταξιδιωτικής εταιρίας από και προς τον προορισμό τους. Τα αεροπλάνα της Condor πετούν από αρκετά γερμανικά αεροδρόμια (Κολωνία / Βόννη, Ντίσελντορφ και Μόναχο), τη Βιέννη και τη Ζυρίχη προς τα Κανάρια Νησιά καθώς και από την Κολωνία / Βόννη, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο προς την Πάλμα. Η αεροπορική εταιρεία θα προσφέρει συνολικά 68.000 πρόσθετες θέσεις έως τις αρχές Ιανουαρίου. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία προσφέρει στους επιβάτες της Niki που είχαν αγοράσει μόνο εισιτήρια, δωρεάν πτήσεις επιστροφής σε stand– by ή με έκπτωση 50% στον κανονικό αεροπορικό ναύλο.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που με 68.000 επιπλέον θέσεις μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες που έχουν επηρεαστεί την ευκαιρία να πάνε διακοπές ή να επιστρέψουν σπίτι τους», δήλωσε ο Paul Schwaiger, Sales Director και Marketing για την Condor/ Thomas Cook Group Airlines.

Η TUI ανέφερε ότι περίπου 5.000 Γερμανοί πελάτες της θα επηρεαστούν μέχρι το τέλος του έτους και δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει επαρκή χωρητικότητα με επιπλέον πτήσεις της TUIfly ή με άλλες αεροπορικές εταιρίες. «Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί να μην καταφέρει να πετάξει προς τις διακοπές του ή να αποκλεισθεί σε κάποιον προορισμό», τόνισε ο διευθυντής τουρισμού της TUI στη Γερμανία, Στέφαν Μπάμερτ. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας θα αναλάβει επίσης την οργάνωση και την πληρωμή απαιτούμενης πρόσθετης διαμονής σε ξενοδοχεία και προορισμούς. «Αυτό δείχνει το πλεονέκτημα που παρέχει η αγορά πακέτου διακοπών», δήλωσε. Επιπλέον, οι επιβάτες που αγόρασαν μόνο εισιτήρια με τη Niki θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γερμανία με μία από τις ειδικές πτήσεις της TUIfly για μόλις 50% του κανονικού ναύλου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FTI, Ralph Schiller, δήλωσε ότι οι πελάτες που έχουν αγοράσει πακέτα διακοπών και έχουν κάνει κράτηση σε πτήσεις της Niki μεταφέρονται σε άλλες αεροπορικές εταιρείες και επισήμανε ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα σε εναλλακτικές πτήσεις προς Αίγυπτο, για παράδειγμα.

Παράλληλα, φθηνά εισιτήρια μόνο για επιβάτες της Niki προς διάφορες διαδρομές, προσφέρουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa, η Αυστρία, η Swiss και η Sun Express.