Το πρώτο A321LR πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση από το Αμβούργο της Γερμανίας στις 11:06 τοπική ώρα, ξεκινώντας το πρόγραμμα δοκιμών πτήσης.

Το αεροσκάφος, MSN7877, τροφοδοτείται από κινητήρες CFM LEAP-1A.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν οι πιλότοι πειραματικών πτήσεων, Yann Beaufils και Peter Lofts, οι μηχανικοί δοκιμών πτήσης Frank Hohmeister, Jim Fawcett και Cedric Favrichon καθώς και ο ειδικός χειριστής Alexander Gentzsch.

Το αεροσκάφος πρόκειται να υποβληθεί σε πρόγραμμα δοκιμών πτήσης διάρκειας σχεδόν 100 ωρών, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών αποστολών, για την πιστοποίηση τύπου EASA και FAA στο Q2 του 2018. Η έναρξη λειτουργίας στοχεύει για το 4ο τρίμηνο του 2018.

Το A321LR διαθέτει νέα διαμόρφωση πόρτας, επιτρέποντας στους χειριστές του να φιλοξενήσουν μέχρι και 240 επιβάτες στην πλατύτερη άτρακτο της Airbus στον ουρανό. Η νέα καμπίνα “Airspace by Airbus” που διατίθεται στην οικογένεια A320 ενισχύει  την  ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών.

Με περισσότερες επιλογές, συνδυάζοντας το αυξημένο μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) 97 τόνων, με την τρίτη κεντρική δεξαμενή καυσίμου (ACT), και το εύρος που εκτείνεται στα 4.000nm (7.400 χλμ.), επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά.

Η A321neo, που περιλαμβάνει τους πιο εξελιγμένους κινητήρες, την πρόοδο στην αεροδυναμική και τις καινοτομίες της καμπίνας, προσφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 20% μέχρι το 2020. Με περισσότερες από 1900 παραγγελίες από περισσότερους από 50 πελάτες, μέχρι σήμερα το A321neo έχει κατακτήσει ένα σταθερό μερίδιο 80%, το οποίο το καθιστά την βασική επιλογή.