Ο Γιώργος Μπαλταδώρος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χειριστής του μοιραίου αεροσκάφους έχασε την ζωή του, κατά την πτώση του Mirage 2000-5, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου, χθες 12 Απριλίου.

Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε σήμερα τη σορό του άτυχου πιλότου καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Mirage 2000-5.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Μπαλταδώρος αφήνει πίσω του οικογένεια με δύο παιδιά.

Το χρονικό

Το πρωί της Πέμπτης, ένα ζευγάρι Μirage 2000- 5 απογειώθηκε από την Σκύρο με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών. Στο ένα χειριστής ήταν ο 34χρονος σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος. Οι πτήσεις αυτές είναι visual , δηλαδή οι πιλότοι έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους και αναμένουν τις οδηγίες από την βάση τους.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι άνεμοι ήταν εντάσεως 2 μποφόρ βορειοανατολικοί. Ωστόσο, υπήρχε αυξημένη νέφωση λόγω υγρασίας με αποτέλεσμα το ζευγάρι των Mirage να πετά σε χαμηλό ύψος, κάτω από τα 6.000 πόδια.

Στις 12.15, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΑ, υπήρξε απώλεια επαφής του αεροσκάφους. Ο έτερος πιλότος, το «ζευγάρι» του Μπαλταδώρου, δήλωσε ότι έχασε την επαφή του με το δεύτερο αεροσκάφος

Τα σενάρια της πτώσης

Όπως αναφέρουν έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας τρία είναι τα στοιχεία που τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι η απώλεια προσανατολισμού λόγω παραίσθησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο άτυχος σμηναγός δεν ανέφερε κάποια βλάβη.

Το δεύτερο, ότι ο πιλότος του δεύτερου Mirage, δηλαδή ο Νο 2 του σχηματισμού, την ώρα της καθόδου των αεροσκαφών μέσα σε νέφη, σύμφωνα με πληροφορίες, απαγκιστρώθηκε (έκανε άνοδο δηλαδή) και ταυτόχρονα είδε το άλλο Mirage, να πέφτει στη θάλασσα.

Το Mirage 2000-5 του σμηναγού Μπαλταδώρου, είχε παραληφθεί το 2007 και είχε συμπληρώσει 800 ώρες πτήσεις.