Είναι σαν τριάντα εκατομμύρια Ιταλοί, από τα εξήντα που είναι ο συνολικός πληθυσμός της χώρας, να πήραν όλοι μαζί μια πτήση, αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera, την ίδια ημέρα για να μεταβούν παντού στον κόσμο.

Σε άρθρο που παρουσιάζεται στο protagon.gr αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FlightRadar24, σάιτ που καταγράφει τις πτήσεις όλων των επιβατηγών αεροσκαφών σε ολόκληρο τον πλανήτη, το Σάββατο 30 Ιουνίου ήταν η ημέρα με την μεγαλύτερη κίνηση στους αιθέρες όλης της Γης από την αρχή του έτους έως και σήμερα. Με μία απογείωση κάθε λιγότερο από μισό λεπτό και την ειδική πλατφόρμα να παρουσιάζει (φωτογραφία) σε πραγματικό χρόνο τις πορείες 202.157 πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τις 24 ώρες της τελευταίας ημέρας του Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όπως αναφέρει μια έκθεση της IΑΤΑ, της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών με 270 μέλη από 140 χώρες, ότι κάθε αεροσκάφος έχει κατά μέσο όρο 148 θέσεις, τότε ο συνολικός αριθμός των θέσεων που ήταν διαθέσιμες αγγίζει τα 30 εκατομμύρια. Και δίχως να σημειωθεί ούτε ένα ατύχημα. Άλλωστε το αεροπλάνο παραμένει το πιο ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς γεγονός που εξηγεί γιατί έως το τέλος του έτους οι επιβάτες θα φτάσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IATA τα 4,36 δισεκατομμύρια, ήτοι 75% περισσότεροι σε σχέση με πριν από μία δεκαετία όταν οι άνθρωποι που επέλεξαν να μετακινηθούν με το αεροπλάνο ήταν 2,49 δισεκατομμύρια.

Η 30η Ιουνίου, ωστόσο, υπήρξε επίσης μια ημέρα ακυρώσεων και καθυστερήσεων καθώς μέσα σε 24 ώρες ακυρώθηκαν 1.647 πτήσεις (το 1/4 από αυτές στην Ευρώπη) ενώ οι επιβάτες 26.091 πτήσεων έφτασαν στον προορισμό τους με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IATA έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιούν 39 εκατομμύρια πτήσεις συνολικά, 107.000 πτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα.